x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dezvăluirile despre trecutul nazist al prințului Bernard zguduie familia regală olandeză

Dezvăluirile despre trecutul nazist al prințului Bernard zguduie familia regală olandeză

de Redacția Jurnalul    |    06 Oct 2023   •   22:15
Dezvăluirile despre trecutul nazist al prințului Bernard zguduie familia regală olandeză
Sursa foto: Hepta

Dezvăluirile despre trecutul nazist al prințului Bernard zguduie familia regală olandeză

Imaginea Casei Regale din Țările de Jos este afectată de  noile informații privind trecutul nazist al bunicului actualului rege Willem Alexander. A apărut astfel carnetul de membu NSDAP (Partidul Muncitoresc Naţional-Socialist German) din 1933 al prinţului Bernhard, soţul fostei regine Juliana.
Istoricul Flip Maarschalkerweerd, fost director al Arhivelor Casei Regale, a publicat o carte în care afirmă că a găsit documentul în timp ce inventaria arhivele private ale prinţului Bernhard la Palatul Soestdijk.

Primele informații în acest sens au apărut în spațiul public în 1996 dar prințul Bernhard a negat mereu apartenența la partidul lui Adolf Hitler. A trăit între anii 1911-2004, murind la 94 de ani. 
"Pot să declar, cu mâna pe Biblie: nu am fost niciodată un nazist", a spus acesta, care a mai precizat că nu și-a plătit "niciodată cotizaţia de membru al partidului" şi că nu a avut niciodată "carnet de membru".

Bernhard von Biesterfeld a  trăit la Berlin în perioada când a făcut parte din Partidul Nazist.

În urma acestor dezvăluiri, camera inferioară a Parlamentului a cerut Guvernului să deschidă o anchetă despre trecutul nazist al prințului dar cererea a fost respinsă de fostul premier Mark Rutte. 

"Îmi pot imagina că această veste are un impact major şi trezește emoţii numeroase, mai ales în rândul comunităţii evreieşti", s-a scuzat regele Willem-Alexander.

Începutul declinului Casei Regale

Popularitatea Casei Regale olandeze este în scădere în ultimii trei ani. Doar 38% dintre olandezi mai au încredere în rege, arată un sondaj IPSOS din septembrie 2023, față de 80% în 2020. 

Totul a început în toamna anului 2020, în plină pandemie de COVID-19, când familia regală a vrut să plece în vacanță în Grecia, în timp ce populația trebuia să se supună restricțiilor. Dar lucrurile au continuat și Guvernul a decis majorarea cu 600.000 de euro a alocațiilor și cheltuielilor pentru familia regală, respectiv Willem Alexander, soția sa Maxima și prințesa Beatrix, regina mamă, care a abdicat în 2013. 


 

×