x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dialogul surzilor. Asalt final la Brexit

Dialogul surzilor. Asalt final la Brexit

de Şerban Mihăilă    |    31 Ian 2019   •   13:50
Dialogul surzilor. Asalt final la Brexit

Liderii europeni au respins la unison cererea premierului britanic, Theresa May, de a renegocia acordul de retragere a Marii Britanii din blocul comunitar, aprobat încă de anul trecut de Uniunea Europeană, după 17 luni de dezbateri aprinse cu Londra. Marți seară, parlamentarii britanici votaseră câteva amendamente la textul acordului acceptat deja de Bruxelles, mandatând-o pe May să redeschidă tratativele pentru ieșirea din blocul comunitar.

„Instituțiile UE rămân ferme în privința înțelegerii negociate deja cu Marea Britanie”, a avertizat negociatorul-șef al blocului comunitar pentru Brexit, Michael Barnier, imediat după votul exprimat de Parlamentul de la Londra. „Acordul de ieșire din UE nu este renegociabil”, a declarat, la rândul său, președintele Consiliului European, Donald Tusk, citat de BBC. Tot ieri, președintele Franței, Emmanuel Macron, a afirmat că acordul convenit „este cel mai bun posibil și nu este renegociabil”. Mai mult, el a cerut guvernului de la Londra să facă rapid propuneri credibile pentru Brexit. Și Berlinul rămâne ferm. „Poziţia noastră este clară: acordul de retragere este cea mai bună şi unica soluţie pentru o ieşire ordonată” a Regatului Unit din UE, a declarat, pe un ton categoric, ministrul german de Externe, Heiko Maas. De cealaltă parte, însă, Londra consideră că problema nu este dacă UE poate renegocia subiectele dorite de Parlamentul britanic, ci dacă dorește acest lucru. „Mingea se află în terenul europenilor”, susțin mai multe oficialități britanice citate de BBC. Parlamentul de la Londra a mandatat-o pe May să renegocieze prevederile privind granița irlandeză, care au constituit de altfel, în permanență, piatra de încercare a tratativelor dintre cele două părți. Controversata dispoziție a „backstop”-ului se referă la evitarea revenirii la o frontieră fizică între provincia britanică Irlanda de Nord și Republica Irlanda, iar susținătorii Brexit se tem că înțelegerea încheiată inițial de May ar putea menține Regatul Unit în uniunea vamală europeană pentru o perioadă nedefinită. Un alt amendament al Parlamentului a fost excluderea unei ieșiri din UE fără o înțelegere cu Bruxelles-ul, însă cum votul de marți seară nu are un caracter obligatoriu, data ieșirii din UE rămâne 29 martie, cu sau fără un acord asupra Brexit încheiat de cele două părți. Acordul de „divorț” între Marea Britanie și UE fusese respins categoric la 15 ianuarie de către Parlamentul de la Londra și, de atunci, May caută să găsească o soluție pentru evitarea unui Brexit fără înțelegere, scenariu care îngrozește de peste câteva luni mediile economice. Dacă dorește să negocieze un alt text, May va trebui să țină însă seamă de amendamentele votate marți. Altfel spus, May a primit un mandat puternic pentru a renegocia un acord despre care, cu doar două săptămâni în urmă, afirma că este „cel mai bun” și „singurul posibil”.

Totul sau nimic

Dacă Londra nu va ajunge la niciun acord cu UE până la 13 februarie, May și-a anunțat intenția de a organiza un vot pentru un Brexit fără înțelegere. Deocamdată, premierul a început negocieri interne intense pentru deblocarea situației. Este însă greu de crezut că May va reuși să-i convingă pe europeni să accepte un nou compromis, în condițiile în care Bruxelles-ul are de armonizat mult mai multe poziții pentru redeschiderea tratativelor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: Theresa May brexit