Comunitatea romana din Statele Unite ale Americii reprezinta, dupa standardele americane, un grup etnic de marime mijlocie. Conform datelor statistice ale recensamintelor din 2005, aproape 500.000 de cetateni americani se declara de origine romana.
O astfel de statistica plaseaza comunitatea romana din SUA pe locul al 20-lea, ca marime, in randul celor 71 de grupuri etnice de origine europeana recunoscute oficial, relateaza site-ul Diaspora.ro.
Numarul romanilor care traiesc pe teritoriul american este insa mult mai mare, avand in vedere faptul ca foarte multi dintre ei nu isi declara originea, fluxul de imigrari continua, iar multi dintre cei stabiliti in SUA nu au dobandit cetatenia americana.
Despre conationalii nostri de aici s-a vorbit mai putin. Se stie doar ca numarul lor creste de la an la an si ca "sunt un popor credincios, care merge des la biserica". Ca atare, sunt cunoscute numai cateva aspecte legate de modul de viata sau de beneficiile pe care romanii le au de pe urma societatii americane.
ISTORIC. Cea mai mare grupare de comunitati romanesti, numarand fiecare cateva zeci de mii de persoane, se afla in statele din nord-est: New York, New Jersey, Pensylvania, Ohio, Michigan, Illinois, zonele de destinatie ale primelor valuri de imigranti romani. California si Florida, destinatii mai recente de imigrare a celor veniti din Romania, se afla pe locul doi in ceea ce priveste numarul de membri. In ultimii ani s-au constituit comunitati romanesti care se afla intr-un proces de consolidare si de crestere numerica, in state precum Oregon, Washington, Georgia, Texas, Arizona. In fapt, comunitati romanesti exista in toate statele SUA, chiar daca, in unele cazuri, de dimensiuni foarte mici.
STRUCTURA. Pe langa comunitatile de romani constituite ca atare, grupate in jurul unor biserici proprii, exista mici grupuri de romani alcatuite din cateva familii, care frecventeaza o biserica ce apartine altei etnii. Exista, de asemenea, americani de origine romana care traiesc izolati de orice comunitate romaneasca. Un alt segment important al comunitatii romane din SUA este reprezentat de sutele de profesori si studenti romani sau de origine romana care isi desfasoara activitatea in universitati din aproape toate statele SUA.
Gradul de coeziune al comunitatii romano-americane este, in general, redus. Foarte frecvent, orice initiativa sau actiune a unei persoane sau a unui grup de persoane este intampinata cu rezerve. Intre membrii comunitati exista suspiciuni reciproce, rivalitati sau aspiratii de lideri locali. In comunitatile locale din
Cleveland, Detroit sau Chicago, situatia este alta. Aici romanii manifesta interes unul fata de celalalt, reusind sa se mobilizeze si sa antreneze un numar semnificativ de membri, in special in cadrul manifestarilor cu caracter cultural, de pastrare a obiceiurilor si traditiilor romanesti.
VIATA ROMANEASCA. Viata comunitatilor romanesti se desfasoara, cu preponderenta, in jurul bisericilor. Sunt remarcabile eforturile unor comunitati care, pe masura ce se incheaga si se constituie in noi parohii romanesti, se mobilizeaza pentru construirea unei biserici. Din acest punct de vedere nu este lipsita de relevanta existenta, pe teritoriul american, a doua episcopate ortodoxe romanesti. "Romanii de aici au preluat modelul de credinta al americanilor. Chiar daca nu vrem sa recunoastem, celebrele slujbe de duminica au avut un rol decisiv in viata noastra", ne spune Andrei, un student din Detroit.
Participarea romanilor la viata sociala si politica a SUA, precum si la actiuni de sustinere a intereselor comunitatii lor sau ale tarii de origine este, in mare, lipsita de pregnanta.
Sunt foarte rare cazurile in care membri ai comunitatilor romane s-au afirmat cu succes in viata politica locala. "A existat un primar de origine romana al orasului Indiana Harbor, un primar al orasului Cleveland, George Dobrea, care a fost presedintele Consiliului pentru Educatie din Cleveland, si Eugen Raica, in prezent director al Agentiei pentru Dezvoltare Urbana din Michigan", continua Andrei.
Romanii care intra in afaceri se limiteaza la activitati de amploare redusa, orientate cu precadere spre servicii destinate membrilor comunitatii, magazine si restaurante cu specific romanesc,
agentii imobiliare, de transport sau de expediere a coletelor catre Romania, medicina, avocatura etc.
ORGANIZATII
|
Cine ii sprijina pe romani aflati in "tara tuturor posibilitatilor"? Exista un numar important de organizatii romanesti locale cu profil cultural, care isi propun sa contribuie la pastrarea identitatii membrilor comunitatii romane prin organizarea de evenimente cultural-artistice. Astfel de centre sau asociatii culturale isi desfasoara activitatea in New York, Cleveland, Chicago, Los Angeles, San Francisco, Seattle, Atlanta, Florida. Activitatea lor este inegala si se datoreaza, de regula, pasiunii si devotamentului unui grup foarte restrans de persoane. Consiliul Romano-American, din sudul Californiei, pare sa se apropie cel mai mult de tipul de organizatie reprezentativa a romanilor dintr-o anumita zona a SUA, prin activismul liderilor si ambitia obiectivelor propuse.
|