x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Diaspora - Proiectul "scoala"

Diaspora - Proiectul "scoala"

de Anca Alexe    |    18 Feb 2006   •   00:00
Diaspora - Proiectul "scoala"

Institutul Cultural Roman (ICR), in parteneriat cu Comunitatea Romanilor din Bulgaria (CRB), va derula in perioadele februarie-iunie si septembrie-decembrie 2006 Programul "Scoala romaneasca in Bulgaria".

Programul educational, sprijinit de Directia Romani din Afara Tarii, se adreseaza comunitatii romanesti scolare din localitatile unde se manifesta o implicare sociala substantiala in afirmarea identitatii etnice romanesti, se arata in cadrul unui comunicat al ICR. Astfel, cei aproximativ 150 de elevi etnici romani din localitatile Vidin, Gomotarti, Silistra si Dulovo vor beneficia de ore de limba, cultura si civilizatie romaneasca.

Mai mult, Institutul Cultural Roman va acoperi onorariile celor sapte profesori si ale celor doi coordonatori de proiect. De asemenea, va face donatii de carte romaneasca pentru clasele de copii etnici romani. Bugetul alocat de institut pentru program este de 29.700 RON.

GRUPURILE ETNICE. Comunitatea Romanilor din Bulgaria a fost infiintata in 2002 la Vidin si, conform statutului, are ca principal obiectiv "dezvoltarea si consolidarea valorilor spirituale, a societatii civile, invatamantului in limba materna si culturii romanesti" in beneficiul etnicilor romani din Bulgaria. CRB reprezinta cele 32 de localitati din jurul Vidinului compact locuite de romani si o parte importanta a etnicilor romani din Vidin.

Conform estimarilor asociatiilor romanesti, numarul etnicilor romani din Bulgaria se situeaza intre 150.000 si 160.000 de persoane. Actuala Constitutie a Bulgariei nu recunoaste existenta minoritatilor, ci doar pe aceea a "grupurilor etnice". Drept urmare, in Bulgaria nu exista invatamant primar si secundar in limba romana.

ESECURI. In cursul anului trecut, mai multe scoli cu predare in limba romana din Bulgaria au fost inchise pe motiv ca "nu sunt suficienti elevi pentru a forma clase". Desi Bucurestiul si Sofia au ajuns la un acord cu privire la aceste institutii, la inceputul anului scolar, la Deleina, localitate cu populatie majoritar romana din zona Vidin, elevii au aflat ca scolile se vor inchide. Incercarile de cursuri organizate dupa ore, uneori chiar si in week-end, au esuat.

Exista totusi la Sofia un gimnaziu in care 50 elevi invatau in 2002 si limba romana. Aceasta institutie este singura cu caracter oficial. La Vidin, unde traiesc intr-adevar romani multi (majoritari in 30 de sate), Bulgaria nu a permis asa ceva.

CERERI. Pe de alta parte, reprezentantii asociatiilor de romani din Bulgaria sunt de parere ca "romanii de aici nu se bucura de o prea mare atentie din partea statului bulgar". Asa se face ca limba romana nu se preda in scolile din zonele unde traiesc compact romanii, pentru ca nu sunt cereri din partea parintilor ca elevii sa invete patru ore pe saptamana limba materna. Aceasta lege se aplica doar in cazul in care exista semnaturi din partea ambilor parinti, pentru a confirma ca doresc sa-si dea copilul sa invete limba romana. Daca lipseste semnatura unuia dintre parinti, cererea nu se ia in considerare. In satele cu populatie romaneasca se aplica foarte rar aceasta lege.

×
Subiecte în articol: diaspora romani limba bulgaria