x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Die Presse: "A încălcat din nou Constituţia Traian Băsescu?

Die Presse: "A încălcat din nou Constituţia Traian Băsescu?

de Istvan Deak    |    16 Oct 2012   •   21:53

Cotidianul austriac Die Presse scrie astăzi, într-un articol intitulat: "A încălcat din nou Constituţia Traian Băsescu?”, despre participarea preşedintelui României la Congresul Partidului Popular din Europa (PPE), care va avea loc începând de mâine la Bucureşti. "Premierul Victor Ponta continuă atacurile la adresa preşedintelui Traian Băsescu. Luni seara, Ponta a mărturisit, într-un interviu pentru Antena3, că Băsescu încalcă din nou Constituţia participând la Congresul PPE, care va debuta miercuri la Bucureşti. Preşedintele este obligat de Constituţie să se poziţioneze neutru din punct de vedere politic, astfel că nu are voie să participe la evenimentele organizate de anumite partide. Ca de obicei, preşedintele va încălca această regulă a Constituţiei, a subliniat Ponta. Pe lângă preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, preşedintele PPE, Wilfried Martens, şi cancelarul german, Angela Merkel, Traian Băsescu se află pe lista celor care vor lua cuvântul în cadrul congresului”, notează jurnaliştii austrieci.

Nu ne vindem ţara pentru "interese personale”
"Premierul a accentuat că actuala coaliţie guvernamentală este proeuropeană, însă nu este dispusă să îşi vândă ţara pentru interese personale, aşa cum a făcut-o deja de multe ori preşedintele Băsescu. Ponta l-a acuzat pe Basescu în repetate rânduri că a încălcat Constituţia, însă aceste acuzaţii nu au fost confirmate de Curtea Constituţională a României. În iunie, Guvernul Ponta a demarat procedurile de suspendare a preşedintelui Băsescu. Deoarece referendumul nu a atins cvorumul necesar validării, Băsescu s-a întors la Cotroceni, dar colaborarea dintre el şi premier este în continuare greoaie”, este concluzia celor de la Die Presse.

"Băsescu joacă un nou rol”
La rândul ei, presa de la Budapesta remarcă faptul că Traian Băsescu a rupt din nou tăcerea şi a avut o ieşire publică în care a condamnat comunismul. "Analiştii politici consideră că atitudinea reţinută a lui Băsescu de la întoarcerea sa în funcţie poate fi pusă pe seama unei strategii politice premeditate. Noua atitudine a lui Băsescu este în contrast evident cu cariera sa politică de până acum, având în vedere că în 2004 el s-a proclamat jucător, adică şi-a asumat un rol de preşedinte activ. Din această cauză a fost criticat de adversarii săi politici, dar şi de susţinătorii săi, deoarece prin ieşirile sale a creat conflicte inutile în societate”, scrie Nepszava. "Prin noul său rol, Băsescu încearcă să recâştige notorietatea ştirbită, în condiţiile în care mai are doi ani de mandat. La referendumul din iulie, peste 7 milioane de cetăţeni români au votat pentru debarcarea sa, însă referendumul nu a fost validat”, notează şi Magyar Nemzet.

×