x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Din cauza unei dispute birocratice americanii au ratat şansa de a preveni atacurile de la 11 septembrie

Din cauza unei dispute birocratice americanii au ratat şansa de a preveni atacurile de la 11 septembrie

28 Mar 2012   •   16:13

Serviciile secrete americane au ratat sansa de a obtine informatii suplimentare despre intentiile talibanilor, cu un an inainte de atacurile de la 11 septembrie 2001, din cauza unei dispute birocratice dintre FBI si NSA, pe tema organizatiei care sa conduca respectiva operatiune.

David Davis, un politician britanic din opozitie, a dezvaluit ca serviciile secrete americane au avut sansa de a preveni atacurile de la 11 septembrie, insa birocratia a facut ca operatiunea "Foxden" sa fie un esec, relateaza Daily Mail.

Politicianul a declarat ca atunci cand talibanii intentionau sa introduca o noua retea de telefonie mobila intre Afganistan si SUA, au apelat la serviciile unor producatori din Marea Britanie si SUA solicitandu-le echipamentele necesare.
"Planul era simplu. Deoarece talibanii doreau echipament de provenienta americana pentru noua lor retea de telefonie, asta ar fi permis FBI si NSA sa introduca dispozitive suplimentare in toate echipamentele inainte ca acestea sa fie trimise in Afganistan. Odata instalate, aceste dispozitive ar fi permis FBI si NSA sa intercepteze si sa inregistreze orice linie telefonica sau telefon mobil din Afganistan. FBI ar fi putut cunoaste durata si ora unui apel, numele celui care suna, numarul apelat si chiar si codul PIN al apelantului", a sustinut David Davis in Parlament.

Davis sustine ca vina pentru esecul operatiunii apartine celor doua agentii, care s-au certat timp de un an pe tema cine ar fi trebuit sa-si asume responsabilitatea. Astfel, operatiunea a fost aprobata pe 8 septembrie 2001, doar trei zile inainte de atacurile teroriste din SUA.

"FBI si CIA s-au certat mai mult de un an. Astfel ca o mare sansa a fost ratata", a mai spus David Davis, care este purtatorul de cuvant al departamentului de securitate al Opozitiei.

Davis acuza serviciile secrete americane ca se folosesc de legislatia privind secretele de stat pentru a ascunde modul defectuos de gestionare a situatiei din 2001.
Politicianul britanic a facut aceste dezvaluiri deoarece autoritatile americane au fost extrem de agresive in incercarea de a ascunde opiniei publice aspectele acestui caz.

×
Subiecte în articol: 11 septembrie atentate