x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Diplomat britanic, şantajat de ruşi

Diplomat britanic, şantajat de ruşi

de Sînziana Stancu    |    12 Iul 2009   •   00:00

Viceconsulul britanic pentru regiunea Urali a fost ţinta unui şantaj al serviciilor secrete ruse, care ar fi urmărit să-l facă spion în folosul lor.

James Hudson a preferat să-şi dea imediat demisia după ce s-a aflat că a fost filmat în timp ce făcea sex cu două prostituate blonde la un bordel, iar înregistrarea a fost postată pe Internet, fără să-i fi menţionat însă identitatea şi funcţia. Hudson nu a ştiut că aventura lui de-o noapte era de o lună vizionată online de curioşi, până când cineva, care l-a recunoscut, a vândut povestea tabloidului rus Moskovsky Komsomolets. Redactorul-şef al ediţiei pentru Urali, Denis Tokarsky, a declarat că nimeni nu i-a cerut să publice materialul furnizat de sursa lui, şi că l-a făcut din proprie iniţiativă. "Este sursa mea care îmi furnizează materiale din când în când. De data asta, a fost Hudson", a spus el.

SPECULAŢII
Hudson(37 de ani) şi-a recunoscut faptele în faţa autorităţilor britanice care îl trimiseseră la post şi a demisionat chiar în aceeaşi zi când a fost publicat materialul. A ales demisia de onoare pentru a evita o eventuală sancţiune disciplinară şi compromiterea statutului său, scrie The Sun, acestea fiind motivele oficiale. Însă speculaţiile pe seama înregistrării video şi articolului din ziar nu au întârziat să apară. Două variante circulă până acum.

Prima este că serviciile secrete ruse l-ar fi şantajat pe Hudson cu caseta, pentru a-l determina să spioneze în favoarea lor, iar el ar fi refuzat, preferând demisia şi revenirea în ţară, iar cea de-a doua, că ar fi fost şantajat de grupuri criminale, care urmăreau să obţină bani sau vize pentru Marea Britanie de la el. Serviciile secrete ruse, FSB, nu au făcut nici un comentariu pe seama dezvăluirilor. În schimb, fosta soţie a lui Hudson, Sally, a declarat în The Sun că "e fericită" că a divorţat de el în 1997, pentru că se săturase de "nenumăratele lui aventuri".

×
Subiecte în articol: externe