x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Diplomaţie regizată

Diplomaţie regizată

de Sînziana Stancu    |    07 Aug 2009   •   00:00
Diplomaţie regizată
Sursa foto: Danny Moloshok/Reuters

Întoarcerea triumfală a fostului pre­şe­dinte al SUA, Bill Clinton, cu cele două jurnaliste americane salvate din ghea­rele regimului de la Phenian, s-a desfă­şurat după un scenariu de Hollywood.



De fapt, jucătorul-cheie în misiunea diplomatică a lui Bill Clinton de salvare a jurnalistelor americane reţinute de regimul de la Phenian, Laura Ling şi Euna Lee, a fost bunul şi "bătrânul" prieten al fostului preşedinte american, Steve Bing, scrie New York Post. Mogulul entertainment-ului a sponsorizat, în primul rând, călătoria diplomatică la Phenian a lui Clinton. Şi nu oricum, ci în cel mai mic detaliu financiar. Bing i-a împrumutat avionul său privat fostului preşedinte, un aparat Boeing 737 pentru zborul pestre Pacific, achitând şi costurile, peste 200.000 de dolari reprezentând numai preţulcombustibilului necesar avionului.


CA LA HOLLYWOOD
Firma de entertainment a lui Bing, Shangri-La, a finanţat şi efortul logistic de a pune în luminile reflectoarelor întoarcerea triumfală a lui Clinton. Firma de P.R. de la Hollywood, Rogers&Cowan, care îl reprezintă pe Bing, a ales Hangarul 25 de pe Aeroportul Internaţional Bob Hope - o locaţie scăldată în lumina soarelui - unde au fost organizate, de altfel, mai multe evenimente ale mass-media. Organizatorii au invitat din timp presa - aproximativ o sută de jurnalişti şi echipe de televiziune - căreia i-au creat toate condiţiile pentru a transmite evenimentul într-o lumină cât mai bună. Efortul a avut efectul scontat, reîntoarcerea jurna­listelor acasă, vii şi nevătămate, aduse de salvatorul lor, Bill Clinton, storcând lacrimile publicului exact ca la premiera unui film cu scenariu impresionant.

Laura Ling şi Euna Lee, care lucrează pentru compania fostului vicepreşedinte american Al Gore, "Current TV", fuseseră capturate de nord-coreeni la graniţa cu China, fiind bănuite de spionaj. Ele erau în captivitate de 140 de zile şi fuseseră condamnate de nord-coreeni la 12 ani de închisoare, urmând a fi condamnate şi la muncă silnică.

×
Subiecte în articol: externe