x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe DIRECTIVĂ APROBATĂ/Frână la angajarea “ilegalilor”

DIRECTIVĂ APROBATĂ/Frână la angajarea “ilegalilor”

de Irina Cristea    |    20 Feb 2009   •   00:00
DIRECTIVĂ APROBATĂ/Frână la angajarea “ilegalilor”

Firmele europene care angajează muncitori aflaţi ilegal în spaţiul comunitar vor avea de suportat sancţiuni usturătoare, potrivit unei directive aprobate ieri de Parlamentul European.



De la întocmirea de dosare penale până la achitarea costurilor legate de returnarea imigrantului, sancţiunile fac parte dintr-un pachet de măsuri prin care Comisia Europeană şi Legislativul UE speră să frâneze imigraţia ilegală, ceea ce ar putea spori numărul de locuri de muncă disponibile pentru cetăţenii UE. Măsurile îi vizează pe angajatori întrucât de aceştia depinde, în primul rând, crearea sau blocarea pieţei muncii pentru imigranţii care se află în UE fără acte-n regulă.

Numărul "ilegalilor" care muncesc în acest moment în UE nu este cunoscut. Estimările au o marjă de eroare semnificativă, mergând de la 4,5 la 8 milioane de persoane. Dintre acestea, cea mai mare parte lucrează în construcţii, agricultură şi turism.

AMENZI ŞI DOSARE PENALE
Directiva votată ieri prevede fie sancţiuni penale, fie obligarea angajatorului la plata unor cheltuieli consistente. Astfel, sunt pasibili de sancţiuni penale angajatorii care lucrează cu un număr mare de clandestini, cei care îşi exploatează muncitorii, cei care le dau de lucru minorilor. De asemenea, riscă să ajungă pe mâna legii firmele ai căror lucrători sunt victime ale traficului cu fiinţe umane, în cazul în care acest fapt este cunoscut angajatorului.

Companiile găsite vinovate au de pierdut şi din punct de vedere financiar. Astfel, ele trebuie să returneze orice ajutor de stat primit în ultimii ani şi trebuie să plătească o amendă graduală în funcţie de numărul imigranţilor ilegali încadraţi. În plus, firmele în cauză trebuie să plătească toate impozitele şi alte taxe pe care ar fi trebuit să le plătească dacă lucrătorul ar fi fost angajat în mod legal, plus, acolo unde este cazul, costurile legate de returnarea imigrantului. Pedepse mai mari vor primi persoanele particulare care folosesc serviciile imigranţilor clandestini în gospodării, pe post de menajere sau îngrijitoare pentru copii sau bătrâni. Europarlamentarii au apreciat că, în aceste cazuri, amenzile trebuie să fie reduse, ele urmând să fie stabilite de statele membre.

"Aplicarea acestei directive ar trebui să constituie un motiv în plus pentru ca statele membre să elimine restricţiile de pe piaţa muncii pentru cetăţenii europeni, având în vedere că limitarea posibilităţii de a angaja imigranţi ilegali va crea noi oportunităţi de recrutare a propriilor cetăţeni ai Uniunii", a declarat europarlamentarul român Marian-Jean Marinescu. Directiva urmează să intre în vigoare peste doi ani.

×
Subiecte în articol: externe