x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Directorul general al centralei nucleare din Zaporojie, reținut de o patrulă rusă

Directorul general al centralei nucleare din Zaporojie, reținut de o patrulă rusă

01 Oct 2022   •   19:00
Directorul general al centralei nucleare din Zaporojie, reținut de o patrulă rusă

Directorul general al centralei nucleare ucrainene Zaporojie, aflată sub ocupație rusă, a fost reținut de o patrulă rusă, a anunțat sâmbătă Energoatom, compania de stat care se ocupă de centrală.

Ihor Murashov a fost reținut în timp ce se îndrepta de la cea mai mare centrală nucleară din Europa către orașul Enerhodar, vineri, în jurul orei 16.00 (13.00 GMT), a precizat șeful companiei, Petro Kotin, într-un comunicat citat de Reuters.

„El a fost scos din mașină și, legat la ochi, a fost condus într-o direcție necunoscută”, a scris Kotin pe aplicația de mesagerie Telegram, adăugând că nu există informații despre ce i s-ar fi putut întâmpla lui Murashov.

Centrala Zaporojie a fost un punct central al invaziei de șapte luni a Rusiei în Ucraina, Moscova și Kievul acuzându-se reciproc de bombardarea instalației, ceea ce ar putea duce la un dezastru nuclear.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut ca zona din jurul centralei, în care lucrează ucraineni, să fie demilitarizată.

Murashov „poartă responsabilitatea principală și exclusivă pentru securitatea nucleară și radiologică” a centralei, iar detenția sa „pune în pericol siguranța funcționării Ucrainei și a celei mai mari centrale nucleare din Europa”, a declarat Kotin.

El a cerut forțelor ruse să „înceteze imediat actele de terorism nuclear față de conducerea și personalul” centralei și să îl elibereze pe Murashov.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: ucraina