x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Speculații despre dispariția "generalului Armaghedon" după revolta armată eșuată a grupului Wagner

Speculații despre dispariția "generalului Armaghedon" după revolta armată eșuată a grupului Wagner

de Redacția Jurnalul    |    29 Iun 2023   •   16:30
Speculații despre dispariția "generalului Armaghedon" după revolta armată eșuată a grupului Wagner
Sursa foto: Hepta

Serghei Surovikin, supranumit "generalul Armaghedon", a dispărut din atenția publicului după revolta armată eșuată a grupului paramilitar Wagner, ceea ce a dat naștere la speculații privind o eventuală implicare și arestare a sa.

Mai multe publicații occidentale spun că adjunctul șefului de Stat Major General ar fi fost reținut, după ce plasarea în detenție a acestuia a fost declarată de jurnaliști și bloggeri militari din Federația Rusă. 

Generalul era foarte apreciat în rândul armatei datorită eficieneței sale din timpul misiunilor militare din Siria. Totodată, el s-a aflat la conducerea forțelor ruse din Ucraina în 2022, dar apoi a fost înlocuit cu Valeri Gherasimov, contestat de șeful grupării Wagner, Evgheni Prigojin. 

Surovikin a transmis un mesaj video, pe 24 iunie, în care cerea mercenarilor Wagner să oprească revolta, dar analiștii speculează că acesta arăta obosit și ar fi putut fi forțat să facă declarații. 

Totodată, The New York Times  scrie, citând surse din serviciile secrete americane, că el ar fi știut dinainte de planul Wagner întrucât ar fi fost apropiat de Prigojin.

Deocamdată Kremlinul nu a transmis nicio informație oficială în acest sens.

Însă și șeful de Stat Major General, generalul Valeri Gherasimov, a dispărut din atenția publică de câteva săptămâni. Împotriva acestuia și a ministrului Apărării, Serghei Șoigu, și-a îndreptat șeful Wagner criticile din ultimele luni și revolta armată.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

×