x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dispută Italia-Germania pentru despăgubiri către victimele regimului nazist

Dispută Italia-Germania pentru despăgubiri către victimele regimului nazist

30 Apr 2022   •   16:02
Dispută Italia-Germania pentru despăgubiri către victimele regimului nazist

Autoritățile de la Berlin depus plângere împotriva Italiei la Curtea Internațională de Justiție (CIJ) după ce aceasta dă voie victimelor din al Doilea Război Mondial să ceară despăgubiri de la statul german. O hotărâre anterioară a stabilit că aceste cereri sunt nelegale, scrie Reuters.

O decizie din 2012 a CIJ arată că astfel de solicitări încalcă dreptul Germaniei la imunitate, garantat prin legislația internațională. 

Însă după această hotărâre, alte 25 de solicitări noi pentru crime de război naziste au fost depuse de Italia. În unele procese, tribunalele au stabilit ca Germania să plătească despăgubirile cerute, astfel încât autoritățile de la Roma vor să confiște proprietăți deținute de statul german pentru a acoperi sumele. 

O instanță din Italia a anunțat că va stabili până la 25 mai dacă dispune vânzarea unor imobile, dintre care unele găzduiesc instituţii culturale, arheologice, istorice şi educaţionale germane.

Berlinul a cerut CIJ să ia măsuri provizorii pentru a garanta că Italia nu scoate la licitație aceste clădiri în timp ce procesul se desfășoară, mai ales că dezbaterile la CIJ durează mult. 

Problema între cele două țări a apărut în 2008 când instanța supremă din Italia a hotărât că Germania are de plătit circa un milion de euro familiilor a 9 persoane dintre cele 203 ucise de naziști la Civitella, Toscana, în 1944. Ulterior au apărut și alte cereri.

Germania se apără și spune că a plătit despăgubiri pentru crimele de război prin tratatele de pace, acestea ridicându-se la miliarde de euro. 
 

×