x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dmitri Medvedev este, oficial, noul premier al Rusiei

Dmitri Medvedev este, oficial, noul premier al Rusiei

de Istvan Deak    |    08 Mai 2012   •   14:48
Dmitri Medvedev este, oficial, noul premier al Rusiei

Duma de Stat a Rusiei a confirmat, marti, candidatura lui Dmitri Medvedev la postul de premier, a doua zi dupa plecarea acestuia de la Kremlin, unde i-a luat locul presedintele ales, Vladimir Putin, validand, astfel, rocada posturilor, relateaza France Presse.

Medvedev a obtinut sustinerea a 299 de deputati dintre cei 450, cati numara Camera Inferioara a Parlamentului rus. Presedintele Putin, care s-a deplasat personal in Duma, l-a elogiat pe Medvedev, afirmand despre acesta ca isi iubeste patria si ca are experienta.

Medvedev, care a luat cuvantul imediat dupa aceea, a promis ca va depune toate eforturile posibile pentru a mentine dinamica pozitiva in domeniul social si economic, rostind un discurs lung, in care a prezentat liniile directoare ale politicii sale.

Multi rusi considera ca aceasta schimbare ar trebui sa fie mai mult decat una de fatada, daca puterea politica de la Moscova doreste sa rezolve problemele social-economice, dar si pe cele de politica externa si de securitate ale tarii.

Concomitent cu propunerea adresata Dumei de a aproba numirea lui Dmitri Medvedev in functia de prim-ministru, Vladimir Putin a semnat si primele decrete ale celui de-al treilea sau mandat prezidential, documente ce stabilesc obiectivele concrete, a caror realizare va reveni in mare parte noului Executiv, reaminteste si Rador.

Doctrina de politica externa
Unul dintre acestea este si elaborarea de catre Ministerul de Externe, pana la sfarsitul anului, a proiectului noii doctrine de politica externa a Rusiei. Aceasta politica - prevede decretul - trebuie sa asigure interesele nationale ale Rusiei, sa fie pragmatica si multivectoriala, in conditiile constituirii unui nou sistem de relatii internationale, definite in decret ca "policentric". Ca sarcina prioritara este definita crearea conditiilor externe pentru dezvoltarea pe termen lung a Rusiei, modernizarea economiei acesteia si intarirea pozitiilor pe pietele internationale. Ca directie-cheie, este declarata dezvoltarea cooperarii si aprofundarea integrarii in spatiul post-sovietic, intrarea in vigoare a zonei de comert liber si dezvoltarea integrarii euro-asiatice in cadrul Uniunii Vamale si Spatiul Economic Unic cu Belarus si Kazahstanul si in scopul infiintarii, la 1 ianuarie 2015, a Uniunii Economice Euroasiatice.

Chestiunea transnistreana
Decretul mentioneaza ca Rusia va continua sa participe activ la identificarea cailor de solutionare a problemei transnistrene pe baza respectarii suveranitatii, integritatii teritoriale si statutului neutru al Republicii Moldova, cu stabilirea unui statut special al Transnistriei. In relatiile cu Statele Unite, Moscova va urmari o relatie stabila si predictibila, bazata pe egalitatea in drepturi, neamestec in afacerile interne si respectarea reciproca a intereselor, urmarind sa ridice aceste relatii la un nivel "cu adevarat strategic".

Obsesia scutului
Vladimir Putin cere realizarea in continuare a Tratatului ruso-american START, cu sublinierea ca negocierile privind reducerea in continuare a arsenalelor nucleare ofensive este posibila numai in contextul luarii in consideratie a tuturor factorilor care influenteaza stabilitatea globala. Unul dintre acestea este, din punct de vedere al Rusiei, si scutul global antiracheta al Statelor Unite, ale carui componente vor fi instalate si pe teritoriul Romaniei.

Decretul cere Ministerului de Externe si celorlalte organe implicate sa apere consecvent modalitatile rusesti de abordare a acestei probleme si sa urmareasca obtinerea de garantii ferme ca scutul nu este indreptat impotriva Rusiei. Obiectivul strategic in relatia cu Uniunea Europeana este definit ca infiintarea unui spatiu economic si umanitar unic de la Atlantic la Pacific si, totodata, dezvoltarea unui parteneriat reciproc avantajos in domeniul energiei, cu respectarea stricta a contractelor bi si multilaterale in aceste domenii.

×