Moscova are un comportament adecvat faţă de problema transnistreană, apreciază reprezentantul permanent al Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin.
Într-un interviu acordat publicaţiei Kommersant, Rogozin a menţionat că "războiul civil din 1992 a fost oprit datorită Rusiei". În opinia lui Rogozin, "spre deosebire de conflictele caucaze, unde deseori sunt implicate cauzele istorice, tradiţiile de răzbunare sângeroasă şi alt «colorit local», războiul din Transnistria a fost de natură politică".
"De veacuri, pe ambele maluri ale Nistrului au trăit cot la cot ruşi, ucraineni şi moldoveni. Specificul Transnistriei nu ţine de componenţa etnică a populaţiei, ci de alt instinct naţional decât în Moldova. Aceste pământuri care îşi amintesc de slava împărătesei Ecaterina cea Mare, a conducătorului rus de oşti Alexandru Suvorov au tins întotdeauna spre civilizaţia rusă. Până în 1940, Transnistria nu făcea parte din Moldova şi din fosta gubernie a Basarabiei. Aici nu au fost recunoscute niciodată pretenţiile teritoriale române", a spus reprezentantul special al Rusiei la NATO, citat de Mediafax. El a subliniat ca Moscova doreşte ca "Tiraspolul şi Chişinăul să ajungă la o formă de convieţuire paşnică".
Citește pe Antena3.ro