x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Documente secrete dezvăluie activităţi de înarmare nucleară a Iranului

Documente secrete dezvăluie activităţi de înarmare nucleară a Iranului

14 Dec 2009   •   00:00
Documente secrete dezvăluie activităţi de înarmare nucleară a Iranului

Cotidianul britanic The Times a obţinut documente secrete ce arată că Iranul lucrează la testarea unui element final foarte important, care intră în componenţa unei bombe nucleare. Notele descriu un plan pe patru ani de testare a unui generator de neutroni, componenta unei bombe nucleare care provoacă explozia.



O sursă din serviciile asiatice de informaţii a confirmat că ţara sa crede că activitatea de înarmare, în speţă activitatea la un generator de neutroni, a început din 2007, relatează cotidianul britanic, citat de Mediafax.

Documentul tehnic descrie folosirea unei surse de neutron, deuterura de uraniu. Experţi independenţi confirmă că această substanţă nu poate fi folosită în nici un scop civil sau militar altul decât pentru crearea unei arme nucleare. Deuterura de uraniu este materialul folosit la bomba din Pakistan, de unde Iranul şi-a obţinut informaţiile necesare.

"Deşi Iranul ar putea pretinde că activitatea sa este destinată unor scopuri civile, nu există nici o aplicaţie civilă. Acesta este un indicator foarte puternic al (existenţei) unei activităţi de înarmare", a apreciat David Albright, fizician şi preşedinte al Institutului pentru Ştiinţă şi Securitate Internaţională din Washington.

Documentele au fost analizate de agenţii de informaţii din ţări occidentale, inclusiv Marea Britanie. O sursă importantă de la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a confirmat că acestea au ajuns şi la organismul ONU de monitorizare a activităţilor nucleare. Publicarea documentelor va mări presiunile în vederea unor sancţiuni mai dure din partea Naţiunilor Unite împotriva Iranului, care vor fi discutate în această săptămână. (V.A.)

×
Subiecte în articol: externe