x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Peste 1000 de documente ultra-secrete ale Vaticanului, găsite în apartamentul fostului majordom al Papei Benedict XVI. Vezi ce conţineau

Peste 1000 de documente ultra-secrete ale Vaticanului, găsite în apartamentul fostului majordom al Papei Benedict XVI. Vezi ce conţineau

03 Oct 2012   •   16:45
Peste 1000 de documente ultra-secrete ale Vaticanului, găsite în apartamentul fostului majordom al Papei Benedict XVI. Vezi ce conţineau
Sursa foto: VINCENZO PINTO/AFP

Poliţia de la Vatican a declarat miercuri în procesul în care fostul majordom al Papei Benedict XVI, Paolo Gabriele, este acuzat de "furt în formă agravantă" că a găsit peste 1000 de documente confidenţiale în apartamentul majordomului, informează news.iafrica.com.

Documentele, atât copii cât şi originale, sunt mult mai multe decât cele care au ajuns în presă, unele dintre ele fiind semnate de Papa Benedict. Printre documente sunt şi scrisori de la cardinali şi politicieni. De asemenea au fost găsite şi documente codate, dar şi documente despre viaţa personală a Papei şi a altor membri importanţi ai Bisericii Catolice.

Paolo Gabriele, în vârstă de 46 de ani, este acuzat de "furt în formă agravantă" şi riscă până la patru ani de închisoare pentru că a sustras sute de documente confidenţiale care relevau intrigi şi fraude în inima Bisericii Catolice.
edit
Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi, a declarat că un verdict "este aşteptat sâmbătă".

Unul dintre poliţiştii care a depus mărturie a declarat că unele dintre documentele găsite în apartamentul lui Paolo Gabriele erau considerate secrete. Au fost găsite şi documente care nu au fost luate în evidenţă în anchetă, care aveau legătură cu moartea suspectă a bancherului italian Roberto Calvi, care a fost găsit spânzurat în 1982, sau cercetări despre Berlusconi.

De asemenea, au mai fost găsite documente care aveau legătură cu lojele masonice italiene şi cercetări despre "Creştinitate şi Yoga, Budism şi Yoga".

Un alt poliţist care a participat la percheziţia apartamentului lui Paolo Gabriele a spus că "unele documente erau semnate de Sfântul Părinte, iar unele erau codate şi scria pe ele 'A distruge'".

Paolo Gabriele a fost arestat pe 23 mai fiind acuzat că ar fi facilitat scurgerea unor documente secrete, dintre care unele vorbeau despre clientelism şi corupţie în cadrul contractelor Vaticanului. Scandalul a ajuns să fie cunoscut drept "Vatileaks". Gabriele a petrecut 53 de zile într-o celulă a Jandarmeriei Vaticanului, după care a fost plasat sub arest la domiciliu.

Joi, Gabriele a pledat "nevinovat" la acuzaţii şi "vinovat" pentru că a trădat încrederea Suveranului Pontif. Fostul majordom a mărturisit că tot ce a făcut a făcut pentru că Papa era "manipulat" şi nu cunoştea multe probleme controversate ale Bisericii Catolice.

×