x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dodon propune UE negocieri cu Rusia

Dodon propune UE negocieri cu Rusia

08 Feb 2017   •   20:20
Dodon propune UE negocieri cu Rusia

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, i-a propus președintelui Consiliului European, Donald Tusk, să lanseze negocieri trilaterale între UE, Republica Moldova și Rusia. El consideră vitală restabilirea relațiilor cu Moscova.

După întâlnirea cu Tusk, Dodon a scris pe contul său de Facebook că dialogul cu șefa diplomației europene, Federica Mogherini, a fost de „bun augur” și a invitat-o pe aceasta să viziteze Chișinăul. De asemenea, Dodon i-a transmis lui Tusk că UE a aplicat standarde duble în privința evenimentelor de la Chișinău.

„Am reiterat faptul că, dacă în rezultatul alegerilor parlamentare ordinare sau anticipate, ori în cadrul unui eventual referendum se va decide că Acordul de Asociere cu UE trebuie anulat, eu, în calitate de președinte, voi da curs acestei inițiative. Am atenționat asupra faptului ca scăderea încrederii în instituțiile UE, dar și a celor care și-ar dori o integrare cu UE, de la 68%, în 2009, — la 38%, în 2016, se datorează atât proastei guvernări în aceasta perioadă, cât și dublelor standarde cu context geopolitic pe care le-au aplicat oficialii europeni în raport cu tot ce s-a întâmplat în acești ani la Chișinău”, a scris Dodon, după întâlnirea cu Tusk.

Liderul de la Chișinău mai scrie că a mulțumit pentru sprijinul financiar acordat de UE Republiciii Moldova, dar a spus că regretă că asistența primită din partea Bruxellesului nu a dus la îmbunătățirea calității vieții. La rândul lui, Donald Tusk a postat pe contul său de Twitter o fotografie cu Dodon. „Ramân convins ca parteneriatul UE-Moldova este în interesul Moldovei, pentru reforme și pentru viitor”, a scris președintele Consiliului European.

În timpul primei vizite oficiale, la Moscova, după preluarea mandatului prezidențial, Dodon a spus că dorește să renunțe la acordul de asociere cu UE

 

Pentru Republica Moldova este vitală restabilirea relațiilor cu Federația Rusa Igor Dodon

×