x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Doi ani de închisoare pentru o recenzie pe „Tripadvisor”. Vacanța unui cetățean american pe o insulă din Thailanda s-a transformat într-un coșmar

Doi ani de închisoare pentru o recenzie pe „Tripadvisor”. Vacanța unui cetățean american pe o insulă din Thailanda s-a transformat într-un coșmar

de Şerban Mihăilă    |    28 Sep 2020   •   11:05
Doi ani de închisoare pentru o recenzie pe „Tripadvisor”. Vacanța unui cetățean american pe o insulă din Thailanda s-a transformat într-un coșmar

Turismul din Thailanda a fost lovit de pandemia de coronavirus, în pofida faptului că activitățile din acest sector încă se derulează, iar numărul cazurilor de COVID-19 din statul asiatic este relativ mic. Dorința autorităților de a-și promova destinațiile de vacanță în cel mai negru an din istoria turismului local îl poate costa însă doi ani de închisoare pe un american care a scris o recenzie negativă pe site-ul „Tripadvisor”.

 

Un american a fost dat în judecată de proprietarul unui complex hotelier aflat pe o insulă din Thailanda, deoarece a scris o recenzie negativă pe „Tripadviser”, cunoscutul site de comentarii despre destinațiile turistice din întreaga lume. Dacă va fi găsit vinovat, Wesley Barnes ar putea fi închis timp de doi ani, au anunțat, la sfârșitul săptămânii trecute, autoritățile thailandeze, citate de AFP. Deși stațiunile sunt aproape goale, turismul local continuă să se deruleze, notează agenția de știri. Una dintre acestea este insula Koh Chang, faimoasă pentru plajele sale. Vacanța la complexul hotelier „Sea View”, aflat pe această insulă, s-a transformat însă într-un coșmar pentru cetățeanul american, care a postat o cronică negativă despre experiența trăită în timpul sejurului său.

„Proprietarul complexului «Sea View» a depus o plângere în care se arată că acuzatul a postat recenzii incorecte despre hotelul său pe site-ul «Tripadvisor»”, a afirmat colonelul Thanapon Taemsara, de la poliția din Koh Chang, citat de AFP. Wesley Barnes a fost acuzat că „a discreditat reputația hotelului” și, de asemenea, că s-a certat cu personalul, deoarece nu a plătit o taxă pentru alcoolul adus în complex. Barnes, care lucrează în Thailanda, a fost arestat de poliția de la Departamentul Imigrație și s-a întors în Koh Chang, unde a fost reținut pentru scurt timp și apoi eliberat pe cauțiune. Potrivit recenziei postate de cetățeanul american în luna iulie, acesta a dat la hotel peste „un personal neprietenos”, care „s-a comportat ca și când nu ar fi dorit pe nimeni acolo”, relatează AFP. De asemenea, hotelul a fost acuzat de „sclavagism modern”.

De cealaltă parte, conducerea de la „Sea View” susține că l-a acționat pe Barnes în justiție, deoarece acesta a postat mai multe recenzii, pe site-uri diferite, în ultimele săptămâni. „Am decis să depunem plângere din rațiuni de descurajare, atunci când am înțeles că acesta ar putea continua să scrie recenzii negative, săptămâni în șir”, informează hotelul, precizând că personalul său a încercat să-l contacteze pe Barnes înainte de a demara acțiunea în instanță.

 

Legislație diabolică

Legislația contra calomniei și defăimării, notorie în Thailanda, atrage de multă vreme criticile organizațiilor pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților presei, care susțin că este utilizată de factori influenți drept o armă letală pentru a reprima liberatea de exprimare. Pedeapsa maximă pentru acest delict este de doi ani de închisoare și o amendă de 6.300 de dolari. Tot anul acesta, un jurnalist thailandez a fost condamnat la doi ani de închisoare, după ce a postat pe Twitter un mesaj în care se referea la o dispută despre condițiile de muncă la o fermă de pui deținută de compania „Thammakaset”.

 

Personalul neprietenos al hotelului s-a comportat ca și când nu ar fi dorit pe nimeni acolo”.

Wesley Barnes, turist american

×