x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe După doi ani de exil, liderul opoziției din Tanzania s-a întors acasă

După doi ani de exil, liderul opoziției din Tanzania s-a întors acasă

de Redacția Jurnalul    |    26 Ian 2023   •   00:00
După doi ani de exil, liderul opoziției din Tanzania s-a întors acasă
Sursa foto: Twitter/Political Uprising

Liderul opoziției tanzaniene și fost candidat la președinție, Tundu Lissu, s-a întors acasă după mai bine de doi ani de exil în Europa, miercuri, în fața mulțimii care l-a aclamat, după ce guvernul a ridicat interdicția privind mitingurile politice, potrivit Reuters.

Fost deputat și un critic acerb al guvernului, Lissu a părăsit inițial țara pentru a se trata în străinătate după ce a fost împușcat de 16 ori, majoritatea rănilor fiind în abdomenul inferior, într-un atac comis de necunoscuți în capitala administrativă Dodoma în 2017.

El fusese arestat de opt ori în anul care a precedat atacul.

Lissu a fost întâmpinat de o mare adunare a susținătorilor săi la Aeroportul Internațional Julius Nyerere, înainte de a se îndrepta spre un miting în capitala comercială Dar es Salaam.

El a fost văzut fluturând steagul partidului său CHADEMA în timp ce se afla ieșit dintr-o mașină, salutându-i pe susținătorii care se adunaseră de-a lungul drumurilor și care îl urmăreau pe jos, cu mașini și motociclete.

Lissu se întorsese pentru câteva luni în 2020 pentru a-l contesta pe președintele de atunci, John Magufuli, în cadrul unor alegeri.

Cu toate acestea, la scurt timp după alegeri, el a fugit la reședința ambasadorului german după ce a primit amenințări cu moartea, iar apoi a părăsit din nou țara.

La începutul acestei luni, președinta Samia Suluhu Hassan a ridicat interdicția privind mitingurile politice, la mai bine de șase ani după ce predecesorul ei, Magufuli, a impus această măsură care a provocat frecvente ciocniri între liderii opoziției și poliție.

Conform acestei politici, care a intrat în vigoare în 2016, politicienilor aleși li s-a permis să organizeze mitinguri în circumscripțiile lor electorale, dar alte mitinguri politice sau proteste au fost interzise.

În timpul primului său mandat, Magufuli a fost lăudat pentru că a investit masiv în proiecte de infrastructură și a condus o campanie anticorupție, însă criticii au acuzat guvernul său de intoleranță și de reprimarea vocilor critice.

La vremea respectivă, guvernul a negat înăbușirea disidenței.

Magufuli a murit în martie 2021 din cauza unei boli de inimă care îl chinuia de un deceniu.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: tanzania Tundu Lissu Alexis Tsipras