x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Doi dintre fiii lui Gaddafi plănuiesc îndepărtarea tatălui lor de la putere

Doi dintre fiii lui Gaddafi plănuiesc îndepărtarea tatălui lor de la putere

04 Apr 2011   •   09:37
Doi dintre fiii lui Gaddafi plănuiesc îndepărtarea tatălui lor de la putere
159579-.jpgO soluţie privind rezolvarea conflictului libian prin îndepărtarea lui Muammar Gaddafi de la putere şi deschiderea căii pentru tranziţia către o democraţie constituţională vine chiar de la doi dintre fiii dictatorului libian, afirmă surse citate de New York Times.

Nu este clar dacă Muammar Gaddafi, în vârstă de 68 de ani, a acceptat propunerea susţinută de fiii săi, Saif şi Saadi, deşi o persoană din anturajul celor doi a declarat că tatăl pare că ar accepta-o.

Această propunere oferă o nouă privire asupra dinamicii familiei Gaddafi, într-o perioadă în care colonelul, care are şapte fii, se bazează foarte mult pe ei. Rămas fără cel mai apropiat confident al său, Moussa Koussa, care a dezertat, şi izolat de zeci de ani de încercări de lovituri de stat şi răfuieli interne, Gaddafi şi-a pus fiii de încredere în funcţii politice şi militare.

În timp ce Saif şi Saadi s-au orientat către deschideri politice şi economice occidentale, Khamis şi Mutuassim sunt consideraţi conservatori. Khamis conduce o temută forţă de miliţie pentru reprimarea protestelor interne. Mutuassim, consilier naional pentru securitate internă, cu propria miliţie, este considerat un rival al lui Saif, în competiţia pentru a prelua puterea de la tatăl lor. Dar Saadi, care a fost jucător profesionist de fotbal, ofiţer militar şi om de afaceri, susţine planul cu fermitate, potrivit sursei citate.



Cei doi fii "vor să se mişte în direcţia schimbării pentru ţară" fără tatăl lor, a declarat, duminică, sub protecţia anonimatului, o persoană apropiată taberei lui Saif şi Saadi. "Au întâmpinat numeroase dificultăţi din partea vechii gărzi, dar dacă vor avea undă verde, vor ridica ţara rapid", a subliniat această sursă.

Aceste propuneri sunt ultimele dintr-o serie de conflicte între Saif şi tatăl său, în ultimii ani, în viaţa publică din Libia, Saif fiind când îndemnat la reforme politice, când oprit. Ele ar putea reprezenta, totodată, semnul că Guvernul Gaddafi s-ar simţi sub presiune, după două săptămâni de lovituri aeriene. Un oficial a declarat că Mohamed Ismail, un consilier al lui Saif, a prezentat, la Londra, propunerea ca Seif să preia puterea de la tatăl său. Dar Mutuassim se poate opune, din cauza rivalităţii cu Saif. Însă, un diplomat familiar cu propunerea a declarat, însă, că discuţiile nu au avansat.

×