x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Doi lideri ai Opoziţiei din Republica Moldova susţin că au fost otrăviţi cu mercur

Doi lideri ai Opoziţiei din Republica Moldova susţin că au fost otrăviţi cu mercur

21 Feb 2019   •   17:34
Doi lideri ai Opoziţiei din Republica Moldova susţin că au fost otrăviţi cu mercur

Doi lideri ai opoziţiei extraparlamentare din Republica Moldova au acuzat joi autorităţile de la Chişinău de tentativă de otrăvire, fapt negat rapid de către partidul de guvernare, o acuzaţie ce intervine doar cu câteva zile înaintea alegerilor parlamentare de duminică ce ameninţă să scufunde ţara într-o nouă criză, potrivit media de peste Prut.
Există suspiciuni rezonabile că liderii opoziţiei antioligarhice, Maia Sandu şi Andrei Năstase, au fost otrăviţi cu mercur, notează Jurnal.md.
Liderii blocului electoral ACUM (Partidul Acţiune şi Solidaritate /PAS/ şi Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr /PPDA/) afirmă că, în urma mai multor teste, le-au fost depistate cantităţi exagerate de metale grele în sânge. Iar medicii spun că o astfel de acumulare nu poate fi explicată în mod natural.
'Sunt nişte lucruri pe care nu putem să nu le luăm în serios, în contextul atacurilor pe care le comite această guvernare în raport cu cei care le pun în pericol aflarea mai departe la putere', spun liderii ACUM, citaţi de Jurnal.md, canal media apropiat de PPDA.
'Este un lucru care ne vizează pe ambii. A fost o perioadă în care am avut probleme de sănătate. Am mers şi ne-am făcut teste, am descoperit că avem un conţinut exagerat de metale grele în sânge şi acest lucru mi s-a întâmplat şi mie şi dlui Năstase. Am făcut tratament şi acest tratament a ajutat la coborârea nivelului acestor metale grele în sânge. După o perioadă, teste recente au arătat iarăşi o creştere. Medicii cu care am discutat noi spun că această acumulare nu poate fi explicată în mod natural. Deci, nu se poate întâmpla fără o intervenţie din afară. Sunt nişte suspiciuni, dar sunt nişte lucruri pe care nu putem să nu le luăm în serios, în contextul atacurilor, atitudinii pe care o are această guvernare în raport cu cei care le pun în pericol guvernarea de mai departe', a declarat preşedinta PAS, Maia Sandu, copreşedinte ACUM.
'Vă spun cu toată certitudinea - suntem ţinta unor atacuri mişeleşti din partea acestei guvernări, care ne doreşte morţi. Bineînţeles că nu pot face aşa cum se întâmplă în Rusia - să ne împuşte pe stradă, deocamdată. Se va întâmpla cât de curând dacă nu scăpăm de aceşti bandiţi de la guvernare. Ei au atentat la viaţa şi la sănătatea noastră prin metale grele şi o să vă spun şi cum se cheamă unul dintre acele metale: mercur', a afirmat liderul PPDA, Andrei Năstase, celălalt cofondator al Blocului ACUM. 'La mercur s-a recurs şi împotriva mea, şi împotriva Maiei Sandu, şi împotriva lui Alexandru Machedon, şi împotriva unor colegi de-ai noştri', a adăugat Andrei Năstase.
Un purtător de cuvânt al Partidului Democrat, la guvernare la Chişinău (prooccidental), a negat aceste acuzaţii şi a spus că 'acuzaţii stranii se fac auzite în ultimele zile şi acestea devin din ce în ce mai fantastice'. 'Din păcate, campania electorală în Republica Moldova depăşeşte uneori bunul simţ', a reacţionat Vitalie Gămurari, citat de Reuters.
Principalele forţe aflate în competiţia electorală în Republica Moldova sunt socialiştii preşedintelui prorus Igor Dodon, care se pronunţă pentru relaţii mai strânse cu Rusia, PD, care conduce actualul guvern şi neagă acuzaţiile de corupţie, blocul ACUM - care se opune celor două partide şi care a semnat un angajament de a nu intra într-o coaliţie cu acestea dacă va intra în parlament, precum şi partidul Şor, al controversatului primar al oraşului Orhei, Ilan Şor. 
Alegerile ameninţă să consolideze sciziunea între forţele prooccidentale şi proruse într-un moment în care preocupările legate de corupţie şi democraţie au afectat relaţiile Chişinăului cu Uniunea Europeană. 

AGERPRES

×