x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Doliu la Buckingham: A murit capra-mascotă a regimentului de gardă!

Doliu la Buckingham: A murit capra-mascotă a regimentului de gardă!

08 Aug 2009   •   00:00
Doliu la Buckingham: A murit capra-mascotă a regimentului de gardă!

Regina Elisabeth a II-a a Marii Britanii a transmis condoleanţe Ţării Galilor după ce Shenkin, celebra capră-mascotă a batalionului al 3-lea al soldaţilor regali galezi, a încetat din viaţă. Celebra capră a decedat la vârsta de 13 ani, informează Le Monde.



Cariera ilustrei căpriţe, provenită din turma regală de la Windsor, este impresionantă. În cursul unei vieţi profesionale de circa 10 ani, animalul s-a întâlnit cu suverana şi cu premierii britanci în mai multe rânduri, apărând şi în cursul unor emisiuni de televiziune prestigioase. În plus, capra însoţea întotdeauna echipa naţională de rugby a Ţării Galilor la meciurile pe care aceasta le susţinea pe Millenium Stadium din Cardiff. "Mascota este membră cu parte întreagă a regimentului. Ea figurează în evidenţele militare ca puşcaş, dar poate fi promovată pentru serviciii bune şi loiale la grad de caporal, ceea ce a fost şi cazul lui Shenkin", a subliniat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, citat de Agerpres. În chip de salariu, capra - care era răsfăţată de soldaţi - primea tutun de mestecat.

Potrivit ministerului, postulantul acestei funcţii onorifice trebuie să fie dotat cu o natură calmă şi flegmatică, dar mai ales să reziste zgomotului produs de muzica de fanfară, care poate depăşi 100 de decibeli, sau urletelor subofiţerilor în cursul ceremoniilor. Când batalionul galez este desfăşurat în străinătate, capra rămâne în cazarmă şi nu participă la manevre. Această tradiţie provine aparent din războiul Crimeii /1854-1856/, când o căpriţă adoptată de un infanterist a dat alarma, sesizând apropierea soldaţilor inamici. Astfel, atacul nocturn rusesc a fost respins. La întoarcerea regimentului în ţară, regina Victoria i-a oferit în dar o capră. "Majestatea sa a arătat întotdeauna un mare interes pentru sănătatea lui Shenkin", a subliniat Buckingham Palace, amintind ataşamentul şefei statului pentru câini (nu şi pentru pisici) şi capre. În 2004, suverana şi-a trimis fiica, prinţesa Anne, să inaugureze monumentul Animale în război, edificat în Park Lane în onoarea animalelor căzute pe câmpul de luptă.

În mod evident, Shenkin se bucura de încrederea reginei Elisabeth a II-a. Capra ei favorită nu a trădat-o niciodată, comercializându-i cuvintele cotidianului The Sun, încheie Le Monde.

×
Subiecte în articol: externe