x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Doliu - Serviciu funerar pentru Printul Mircea

Doliu - Serviciu funerar pentru Printul Mircea

de Marina Constantinoiu    |    02 Feb 2006   •   00:00
Doliu - Serviciu funerar pentru Printul Mircea

Corespondenta din Londra
viata vinerea trecuta.
Corespondenta din Londra
Printul Carol Mircea Grigore, rodul iubirii navalnice si atat de contestate dintre Printul mostenitor Carol al II-lea si Zizi Lambrino, a fost comemorat ieri, la Londra, unde a incetat din viata vinerea trecuta.

A trait departe de tara al carui cetatean a ramas pana in ultima clipa, iar acum, dupa trecerea sa la cele vesnice, pana si inmormantarea este un subiect de controverse. Va avea sau nu loc in Romania, aceasta este o intrebare al carei raspuns inca nu poate fi dat, la ora redactarii acestei corespondente. Cert este ca ultima dorinta a defunctului a fost tocmai aceasta, de a fi inmormantat in pamantul patriei, pe care a vizitat-o in urma cu numai cateva luni, alaturi de tatal sau - ale carui ramasite pamantesti au fost repatriate in 2003 si se afla la Curtea de Arges.

DOAR SLUJBA. Ieri a fost ziua in care Biserica Ortodoxa romana din Londra a oficiat un serviciu funerar pentru intaiul nascut al lui Carol al II-lea, Printul Mircea de Romania, decedat in capitala Marii Britanii la varsta de 85 de ani. Jurnalul National este singurul cotidian din Romania care a asistat la acest serviciu funerar, oficiat de preotul Silviu Pufulete si desfasurat in prezenta membrilor familiei defunctului - Printii Paul si Alexander, fiii defunctului, vaduva, Antonia de Corville, nora sa, Printesa Lia - , dar si a avocatului fiului cel mare al Printului Mircea, Paul de Romania, Liviu Poenaru, Printesei Katarina a Iugoslaviei, precum si a catorva apropiati ai familiei, printre care si lady Colin Campbell, unul dintre biografii Printesei Diana.

ISTORIE RECUPERATA. Tot Jurnalul National este si ziarul care a avut onoarea de a gazdui in paginile sale unicul interviu acordat de Printul Mircea la revenirea sa in tara, anul trecut, dupa mai bine de 50 de ani de absenta. De altfel, ziarul nostru a gazduit si povestea iubirii dintre Carol al II-lea si Zizi Lambrino, casatoria lor secreta si rezultatul acesteia - nasterea primului fiu al Regelui Carol al II-lea, fratele vitreg al Regelui Mihai al Romaniei - , precum si desfacerea acestei casatorii, impuse Regelui Carol al II-lea si devenita, in timp, motivul principal al nerecunoasterii drept mostenitor de drept al lui Carol al II-lea a Printului Carol Mircea Grigore, romantata cu talent de Vartan Arachelian. Un gest de recuperare a istoriei absolut necesar.

CHICHITELE INSTANTELOR. Lupta in justitie pentru recunoasterea paternitatii si a dreptului de a purta numele pe care Printul Mircea il luase in exil de la tatal sau, "Al Romaniei", s-a transformat intr-o aventura care a durat ani. In cele din urma, justitia franceza si cea portugheza au acceptat evidenta, pe cand in tara aceasta se lasa asteptata de 15 ani. Inmormantarea, alaturi de tatal sau, ar insemna o recunoastere a ceea ce justitia intarzie sa faca.

PROCESUL
Printului Mircea i-a fost recunoscuta originea regala in urma a doua procese, in Portugalia si Franta. Nascut din prima casatorie a lui Carol al II-lea, el a plecat din Romania impreuna cu mama sa dupa anularea casatoriei dintre parintii sai. Pana in 2005 s-a mai intors in tara doar o singura data, la inmormantarea bunicii sale Regina Maria. Procesul care se desfasoara in Romania este unul asa-numit "de exequatur", care inseamna recunoasterea de autoritatile noastre a hotararii judecatoresti a Tribunalului de la Lisabona din anul 1955, hotarare care a fost imediat recunoscuta si de Tribunalul de Prima Instanta al Departamentului Seine, din Franta. Procesul din Romania dureaza din 1991 si se refera la paternitatea lui Carol al II-lea.
×
Subiecte în articol: externe romania mircea carol prinţul ii-lea