x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Doliu în lumea muzicii: A murit vedeta rock David Crosby

Doliu în lumea muzicii: A murit vedeta rock David Crosby

de Redacția Jurnalul    |    20 Ian 2023   •   07:39
Doliu în lumea muzicii: A murit vedeta rock David Crosby
Sursa foto: Hepta

Starul american de folk-rock David Crosby a murit la vârsta de 81 de ani, a confirmat reprezentantul său, conform BBC.

Cosby a facut parte din două formații importante în anii 1960: The Byrds și Crosby, Stills and Nash și a fost renumit pentru modul în care a cântat la chitară și pentru armoniile sale vocale.

În cariera sa a reușit performanța rară de a fi inclus de două ori în Rock and Roll Hall of Fame.

Fostul său coleg de trupă Graham Nash și-a exprimat "tristețea profundă", în ciuda relației deseori "volatile" dintre cei doi bărbați.

Soția lui Crosby a declarat pentru site-ul de showbiz Variety că acesta a murit "după o lungă boală", înconjurat de familie.

Crosby s-a născut în California, la 14 august 1941, fiind fiul cineastului Floyd Crosby, laureat al premiului Oscar la Hollywood.

El s-a alăturat grupului The Byrds în 1964 - un grup folk-rock care a înregistrat primul său succes cu un cover al piesei Tambourine Man a lui Bob Dylan.

Trei ani mai târziu se formează Crosby, Stills și Nash, ca un supergrup care a cântat la legendarul festival Woodstock din 1969.

Mai târziu, li s-a alăturat cântărețul și compozitorul canadian Neil Young. Și această trupă a fost afectată de conflicte interne și s-a destrămat după câțiva ani - deși de atunci s-a reformat periodic pentru concerte.

Printre hiturile compuse de Crosby în perioada în care a făcut parte din trupă se numără imnurile hippy Almost Cut My Hair și Deja Vu.

A devenit cunoscut pentru politica sa contraculturală și pentru mustața sa caracteristică, precum și pentru talentul său muzical. O carieră de șase decenii a culminat cu ultimul său album, For Free, lansat în 2021.

Discul l-a văzut făcând echipă cu unul dintre copiii săi, James Raymond, care fusese dat spre adopție la scurt timp după naștere și care a făcut cunoștință cu tatăl său abia trei decenii mai târziu.

În afara scenei, Crosby a avut mai multe conflicte cu forțele de ordine din SUA, inclusiv o arestare în 1982 pentru acuzații legate de droguri și arme.

Se pare că abuzul de substanțe se intensificase după moartea unei prietene într-un accident de mașină, pe când era tânăr.

Au urmat perioade de sănătate precară și un transplant de ficat în 1994. Reputația lui Crosby pentru un stil de viață hedonist a făcut ca, două decenii mai târziu, să fie numit de revista Rolling Stone "cel mai improbabil supraviețuitor al rockului".

Ulterior, Crosby și-a exprimat regretul pentru dependențele și altercațiile sale cu colegii de scenă, declarând în 2019 pentru Los Angeles Times că îi este "rușine" de unele dintre comportamentele sale din trecut.

După moartea muzicianului, Graham Nash a scris pe rețelele de socializare că regretatul său colaborator a fost "neînfricat în viață și în muzică" și a lăsat în urmă un "gol imens".

El a recunoscut că au avut o relație "volatilă", dar a spus că "ceea ce a contat întotdeauna pentru David și pentru mine mai mult decât orice a fost bucuria pură a muzicii pe care am creat-o împreună".

Un alt omagiu a venit din partea cântărețului de la Beach Boys, Brian Wilson, care a scris pe Twitter că are "inima frântă" la aflarea veștii - deoarece colegul său de breaslă a fost un "talent incredibil" și o "persoană minunată".

Cauza exactă a morții nu a fost precizată.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: vedeta rock David Crosby murit