x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dominique Strauss-Khan, arestat din propria-i prostie.

Dominique Strauss-Khan, arestat din propria-i prostie.

de Sînziana Stancu    |    17 Iun 2011   •   13:34
Dominique Strauss-Khan, arestat din propria-i prostie.

Biroul Procuraturii din New York a dat publicitatii un raport ce descrie imprejurarile in care a fost arestat Dominique Strauss-Kahn, din care reiese ca el insusi a fost cel care le-a oferit politistilor mura-n gura "urma' sa, dezvaluie Le Monde, care publica fragmente din raportul procuraturii newyorkeze.Documentul de 7 pagini, intre care o copie a fost trimisa si avocatilor lui DSK, dezvaluie conversatiile pe care fostul sef al FMI le-a avut in ziua de 14 mai cu o parte din personalul hotelului Sofitel din New York, iar apoi cu politistii care l-au ridicat din avionul de pe aeroportul JFKennedy, cu zece minute inainte ca acesta sa decoleze spre Paris. In ziua de 14 mai se produsese incidentul cu camerista de la Sofitel, Nafissatou Diallo, care l-a acuzat ulterior de delicte sexuale pe DSK.

Politistul de la "Obiecte pierdute'

Documentul incepe cu retranscrierea conversatiei telefonice pe care DSK a avut-o cu personalul de serviciu de la "Obiecte pierdute' al hotelului. Langa angajatii hotelului, in acel moment se afla un politist. Era aproximativ ora 15:30, ora locala, sambata, 14 mai, cand DSK a sunat la acel birou.

- Hotelul Sofitel : "Serviciul de Obiecte pierdute'

- DSK : Ce mai faceti? Sunt Dominique Strauss-Kahn si am fost clientul dumneavoastra. Mi-am uitat telefonul (...)

- In ce camera? (...)

- 2806 .

- Am nevoie de zece minute ca sa urc in camera sa-l caut. Dar este o problema : daca il gasesc, cum as putea sa va contactez?

- Va dau eu un alt numar de telefon.

Dupa 13 minute, potrivit raportului procurorului newyorkez, angajatul de la Sofitel l-a sunat pe DSK, tot in prezenta politistului. I-a spus ca-i gasise telefonul, iar DSK i-a spus atunci ca se afla pe aeroportul JFK si ca ar putea avea "o problema' cu recuperarea telefonului sau, pentru ca avionul in care se afla urma sa decoleze la ora locala 16:26. Persoana de la "Obiecte pierdute' i-a raspuns atunci : "Nici o grija, voi lua un taxi si in cel mult 40 de minute voi fi acolo, 'iar DSK i-a spus locul unde va putea fi gasit pe aeroport.

La ora 16:00 deja nu mai avea rabdare si a sunat din nou la hotel :

-As dori sa vorbesc cu persoana care urmeaza sa-mi aduca telefonul. Cand va ajunge. Eu ma aflu in spatiul Air France si va rog sa ma sunati pe acest numar de telefon.

La ora locala 16:40, politistii Terry Ng si Diwan Maharaj il luasera deja pe DSK din avion si-l duceau catre spatiul de pe aeroport rezervat politiei.

Dupa 5 minute, DSK se afla in fata sergentului Raymond DiLena, pe care l-a intrebat :

- In ce problema?

- Politia din New York trebuie sa vorbeasca cu dumneavoastra despre un incident petrecut intr-un hotel din oras.

DSK nu a mai spus nimic dupa aceea.

La ora 17:00, a fost dus intr-o camera speciala din spatiul rezervat politiei. I s-a cerut sa isi goleasca buzunarele. I sa oferit apa, dar a refuzat, in schimb a cerut sa mearga la toaleta. Cand s-a intors, i s-a spus sa se aseze pe scaun si i s-au pus catusele.

- E neaparat nevoie?, a intrebat DSK oarecum mirat.

- - Da, este necesar, i-a raspuns sec politistul.

Strauss-Kahn a incercat apoi sa intimideze, spunandu-le politistilor :'Am imunitate diplomatica'. Cand i-au cerut sa le arate pasaportul, le-a precizat : "Nu este mentionata in acest pasaport. Este intr-un al doilea pasaport'. Apoi le-a cerut sa vorbeasca cu cineva de la Consulatul francez si i-a intrebat, in final, despre ce este vorba.

In drum spre comisariatul special din New York, DSK a vrut sa dea un telefon, ca sa anunte ca nu va putea fi prezent la o reuniune internationala de a doua zi si s-a plans politistilor ca "il strang catusele'.

Catre ora 21:00, DSK i-a cerut lui Miguel Rivera, ofiter din cadrul unitatii speciale a victimelor din Manhattan sa ii imprumute un telefon, sa-l sune pe unul dintre avocatii sai, Bill Taylor. Urmatoarea conversatie intre politist si DSK a fost retranscrisa in documentul procurorului :

- Trebuie sa-i asteptam si pe ceilalti politisti sa se intoarca, eu nu am acces la telefonul dumneavoastra.

- Dar am dreptul la un avocat?

- Este dreptul dumneavoastra in aceasta tara, daca asa veti dori. Nu stiu insa daca veti putea beneficia si de un statut diplomatic special.

- Nu, nu, nu, nici nu incerc sa ma folosesc de asa ceva. Vreau doar sa stiu daca am dreptul la un avocat.

- Ramane la alegerea dumneavoastra.

Dupa aproximativ 2 ore, politistul Steven Lane il intreba pe arestat daca vrea sa vorbeasca cu anchetatorii. Discutia avuta cu ei nu a fost retranscrisa exact in documentul procuraturii newyorkeze, insa, in esenta, a reiesit ca DSK ar fi spus ca el ar fi vrut sa vorbeasca, dar ca avocatul sau i-a spus sa taca.

×