x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Donald Trump a sugerat invadarea Venezuelei

Donald Trump a sugerat invadarea Venezuelei

de Şerban Mihăilă    |    05 Iul 2018   •   14:11
Donald Trump a sugerat invadarea Venezuelei
Sursa foto: Wilfredo Lee/AP

La sfârșitul unei întâlniri în Biroul Oval cu principalii săi consilieri, pe tema sancțiunilor adoptate contra Venezuelei, președintele Donald Trump și-a uimit din nou colaboratorii. El i-a întrebat direct pe aceștia de ce, în condițiile în care regimul Maduro constituie o amenințare pentru securitatea regională, Statele Unite nu invadează pur și simplu teritoriul venezuelean. Sugestia lui Trump i-a lăsat mască pe cei prezenți.

Întrebarea, pusă în luna august a anului trecut, i-a uluit pe colaboratorii liderului american, între care secretarul de Stat, Rex Tillerson, și consilierul pe probleme de securitate națională, H.R. McMaster, care între timp au părăsit administrația de la Washington, a relatat pentru AP, sub acoperirea anonimatului, o sursă oficială de rang înalt de la Casa Albă. După ce și-au revenit din șocul inițial, colaboratorii lui Trump i-au explicat președintelui de ce o intervenție militară ar arunca în aer întreaga regiune și ar dinamita total sprijinul obținut cu dificultate de diplomația americană în rândul guvernelor din America Latină, în eforturile de a-l pedepsi pe președintele venezuelean, Nicolas Maduro, a cărui dictatură a distrus țara din punct de vedere economic.  Cu toate acestea, Trump a insistat asupra scenariului său. Deși nu a dat de înțeles în mod clar că va ordona o ofensivă militară, el le-a declarat celor prezenți că ia în calcul „diplomația canonierelor”, aplicată cu succes în regiune, în timpul intervențiilor militare americane din Grenada, în 1983, și Panama, în 1989. În pofida încercărilor colaboratorilor săi de a-i demonstra că este o strategie periculoasă, ideea nu a dispărut din mintea președintelui. O zi mai târziu, pe 11 august 2017, Trump și-a pus pe jar și aliații și dușmanii, vorbind despre „opțiunea militară” pentru înlăturarea lui Maduro. Aceste remarci publice au fot inițial ignorate de cercurile politice americane, fiind considerate o altă declarație incendiară făcută de un fost star al emisiunilor reality-show, devenit între timp comandant suprem. La scurt timp, însă, Trump a adus în discuție subiectul, chiar într-o întâlnire cu președintele columbian, Juan Manuel Santos

Casa Albă are consilieri de decor

Apoi, în septembrie, cu prilejul unei adunări generale a ONU, el a vorbit despre înlăturarea prin forță a lui Maduro, în timpul unei cine private cu patru aliați ai SUA din America Latină, între care și Santos. Conform sursei citate de AP, Trump a fost instruit în mod special să nu abordeze acest subiect, însă primul lucru pe care l-a spus la cina respectivă a fost: „Consilierii m-au sfătuit să nu zic asta!” Trump a fost informat însă de toți cei patru lideri cu sunt împotriva unei intervenții militare în Venezuela. Mai mult, tonul belicos utilizat de Trump l-a ajutat chiar pe Maduro să depășească un moment dificil, strângând în jurul său susținători montați de propaganda de la Caracas contra „imperialismului” american.

Partea proastă este că discursul lui Trump a creat speranțe în rândul venezuelenilor, mulți dintre ei așteptând doar un factor extern care să-i salveze”.

Mark Feierstein, specialist în America Latină

×
Subiecte în articol: donald trump