x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Donald Trump acordă mai multă atenţie intervenţiilor militare din Afghanistan

Donald Trump acordă mai multă atenţie intervenţiilor militare din Afghanistan

22 Aug 2017   •   11:01
Donald Trump acordă mai multă atenţie intervenţiilor militare din Afghanistan

Donald Trump a anunţat că va extinde intervenţia armatei americane în Afghanistan, intervenţii pe care în trecut le-a descris ca fiind “o pierdere completă de timp”. Acesta ascultă sfatul ofiţerilor săi de top de a ridica miza încă o dată în conflictul care durează de 16 ani, scrie The Guardian.

Într-o adresare televizată către trupele americane la Fort Myer în Virginia, Trump a spus că a pregătit o nouă strategie pentru Afghanistan şi Sudul Asiei. Cu toate acestea, preşedintele Statelor Unite ale Americii nu a menţionat câte trupe va trimite, cât vor sta acolo şi care este obiectivul lor.

Donald Trump a avertizat Islamabadul că va avea “multe de pierdut” dacă nu se conformează. De asemenea, acesta a prezentat în mod repetat ideile sale pentru Sudul Asiei ca fiind o deviere radicală de la administraţia Obama, cu un accent mai puternic pe combaterea terorismului.

“Nu construim o naţiune din nou. Omorâm terorişti.”, a afirmat Donald Trump. Cu toate acestea, discursul de la Fort Myer sugerează că atribuţiile soldaţilor Statelor Unite şi diplomaţilor din regiune vor rămâne aceleaşi: atacarea grupurilor teroriste în timp ce încearcă să susţină propriile forţe ale guvernului Afghan şi în timp ce încearcă să pună presiune pe Kabul şi Islamabad pentru mai mult ajutor din partea acestora.

În discursul său, Donald Trump a reuşit să evite detaliile, afirmând că nu va repeta ceea ce el prezintă ca fiind greşelile administraţiei Obama de a semnaliza planurile naţiunilor inamice. În schimb, deciziile cheie vor fi luate de comandanţi militari şi determinate de “condiţiile de pe teren şi nu de calendare arbitrare”.

Casa Albă a oferit deja autoritate Pentagonului de a trimite alte 4.000 de trupe pentru a le sprijini pe cele 8,400 aflate deja în Afghanistan, iar vice-preşedintele SUA, Mike Pence, a spus în faţa Congresului că alţi 3,900 de soldaţi vor fi trimişi, mai scrie sursa citată.

×