x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alegeri cu scandal: Un judecător l-a eliminat pe Donald Trump de pe buletinul de vot

Alegeri cu scandal: Un judecător l-a eliminat pe Donald Trump de pe buletinul de vot

de Redacția Jurnalul    |    29 Feb 2024   •   08:10
Alegeri cu scandal: Un judecător l-a eliminat pe Donald Trump de pe buletinul de vot
Sursa foto: Hepta

Într-o mișcare surprinzătoare, un judecător din Illinois l-a eliminat pe fostul președinte Donald Trump de pe buletinul de vot din acest stat, pe baza unei secțiuni a celui de-al 14-lea amendament la Constituția Statelor Unite.

Decizia neașteptată de miercuri vine în timp ce o contestație similară anti-Trump din Colorado este în curs de soluționare la Curtea Supremă a SUA, care este de așteptat să respingă argumentele conform cărora lui Trump i se interzice accesul la funcție, anunță CNN.

Judecătoarea din Cook County, Tracie Porter, s-a bazat foarte mult pe concluzia anterioară a Curții Supreme din Colorado, numind "raționamentul din Colorado convingător".

Judecătorul l-a scos pe Trump de pe buletinul de vot din Illinois la o lună după ce contestația anti-Trump a fost respinsă de către Consiliul Electoral al statului Illinois.

Un judecător republican pensionat, care a fost desemnat de consiliul electoral să examineze problema, a organizat o audiere probatorie și a concluzionat că Trump ar trebui să fie exclus de pe buletinul de vot pentru că s-a implicat în insurecția din 6 ianuarie 2021. Dar el a stabilit că doar instanțele, și nu consiliul, au puterea de a pune în aplicare recomandarea sa.

Illinois este acum al treilea stat în care Trump a fost scos de pe buletinul de vot, după Colorado și Maine. Dar aceste decizii au fost suspendate până la apelul cazului Colorado la Curtea Supremă a SUA.

Trump poate face apel la decizia judecătorului în instanțele din statul Illinois.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: donald trump eliminaț buletin de vot