După ce a deranjat comunitatea hispanică cu comentariile sale cu privire la pericolul reprezentat de imigraţia mexicanilor, Donald Trump, favoritul republican pentru candidatura la preşedinţia SUA, a reuşit să atragă reacţii negative şi din partea industriei muzicale, folosind fără permisiune, în campanie, celebra piesă "Dream On" a trupei rock Aerosmith, conform unui material publicat de rollingstone.com.
Donald Trump a provocat deja reacţiile unor artişti precum Neil Young şi R.E.M. pentru folosirea fără permisiune a muzicii lor în campania electorală, iar recent legendara formaţie Aerosmith l-a ameninţat că-l va da în judecată dacă va continua să folosească piesa "Dream On" la întâlnirile sale cu alegătorii.
Conform publicaţiei The Hollywood Reporter, reprezentanţii legali ai solistului formaţiei, Steven Tyler, i-au trimis candidatului republican o notificare legală cu privire la folosirea acestei melodii în campania sa. "Trump for President (numele campaniei lui Donald Trump) nu are permisiunea clientului nostru pentru a folosi 'Dream On' sau oricare altă piesă din catalogul muzical al clientului nostru în legătură cu campania sa (electorală) pentru că oferă falsa impresie că clientul nostru ar avea vreo legătură sau ar susţine ambiţiile prezidenţiale ale dlui Trump".
Acesta este cel de-al doilea avertisment pe care Donald Trump îl primeşte din partea formaţiei Aerosmith. Primul a venit după folosirea aceleiaşi piese la un miting electoral desfăşurat la 21 august la Mobile, Alabama, însă Trump a continuat să folosească aceeaşi coloană sonoră. De această dată însă avocaţii lui Steven Tyler i-au dat lui Donald Trump un ultimatum: "Dacă 'Trump for President' nu va respecta această solicitare, clientul nostru se va vedea obligat să apeleze la toate căile legale de care dispune".
Folosirea muzicii trupei Aerosmith nu este însă întâmplătoare, având în vedere faptul că Joe Perry, chitarist şi co-lider al formaţiei alături de Steven Tyler, şi-a exprimat liber, într-un interviu din 2012, simpatiile republicane spunând că rămâne, în mod categoric "un republican de modă veche". De altfel şi Steven Tyler părea să aibă o relaţie bună cu Donald Trump în perioada în care era membru în juriul concursului Miss USA. De altfel, în septembrie 2014, Trump şi-a postat pe Twitter reacţia după un concert Aerosmith la care a asistat şi a lăudat performanţa scenică a lui Tyler.
"Dream On" este ultima piesă rock clasică folosită fără permisiune în campania electorală a lui Donald Trump, după piesele "It's the End of the World as We Know It (And I Feel Fine)" (R.E.M.) şi "Rockin' in the Free World" (Neil Young).
"Să vă ia naiba pe voi toţi aceşti oameni mici şi trişti, ahtiaţi după atenţie şi bolnavi de putere", a fost reacţia fără echivoc a solistului formaţiei R.E.M., Michael Stipe, după folosirea piesei sale în campania electorală a lui Trump. "Nu folosi muzica mea sau vocea mea în gluma ta de campanie electorală pentru tâmpiţi".
Un purtător de cuvânt al lui Neil Young a prezentat de asemenea un comunicat în legătură cu acest subiect în luna iunie: "Donald Trump nu are autorizaţia de a folosi 'Rockin' in the Free World' în campania sa electorală. Neil Young, cetăţean canadian, este susţinător al lui Bernie Sanders pentru preşedinţia SUA". La puţin timp după acest comunicat, Trump a renunţat la folosirea acestei piese în campanie, care a fost însă preluată de Bernie Sanders.