x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Donald Trump l-a numit pe Mark Esper în fruntea Pentagonului

Donald Trump l-a numit pe Mark Esper în fruntea Pentagonului

22 Iun 2019   •   12:00
Donald Trump l-a numit pe Mark Esper în fruntea Pentagonului

Preşedintele american, Donald Trump, l-a desemnat vineri pe Mark Esper în funcţia de secretar al Apărării, a anunţat Casa Albă, într-un context de tensiuni exacerbate cu Iranul, notează AFP.

Numirea lui Mark Esper, care l-a înlocuit marţi pe Patrick Shanahan, ca secretar interimar, trebuie să fie validată de Senatul SUA.

În executivul american nu mai există un secretar al Apărării titular de la demisia neaşteptată a lui Jim Mattis în decembrie 2018, pe fondul unor dezacorduri cu Donald Trump.

O situaţie care slăbeşte Pentagonul în timp ce Statele Unite sunt implicate în două războaie, în Siria şi Afganistan, iar preşedintele american a afirmat vineri că a anulat în ultimul moment, joi, lovituri împotriva Iranului.

Procesul de confirmare în funcţiile de rang înalt din guvern este îndelungat şi complex în Statele Unite.

Poliţia federală (FBI) desfăşoară anchete despre personalitatea fiecărui candidat, ale căror concluzii sunt trimise Senatului.

Acest proces a dus în cazul lui Patrick Shanahan, numit în decembrie mai întâi ca interimar după Jim Mattis, la acuzaţii reciproce de violenţă conjugală între acesta şi fosta lui soţie de la începutul anilor 2010.

Patrick Shanahan a confirmat că a renunţat la funcţia de secretar al Apărării - el a fost numit la 9 mai ca titular -, pentru a nu-şi obliga copiii "să retrăiască un episod traumatizant".

Donald Trump a anunţat marţi înlocuirea lui Patrick Shanahan la conducerea Pentagonului cu secretarul-adjunct al Apărării însărcinat cu Forţele Terestre ale SUA, Mark Esper.

Militar de carieră, Mark Esper (55 de ani) a luptat în Irak în timpul războiului din Golf în 1991 şi a făcut parte din celebra Divizie aeropurtată 101 a armatei americane, după care a activat timp de mai mulţi ani în industria apărării.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: donald trump mark esper pentagon