x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Donald Trump le declară rușilor război, în Siria

Donald Trump le declară rușilor război, în Siria

de Şerban Mihăilă    |    12 Apr 2018   •   14:30
Donald Trump le declară rușilor război, în Siria
Sursa foto: MC3 (SW) Robert S. Price

Președintele american, Donald Trump, a adresat Kremlinului un avertisment extrem de dur, anunțând un atac cu rachete împotriva regimului de la Damasc, ținut pe perfuzii în ultimii ani de liderul rus, Vladimir Putin. Șeful Casei Albe a izbucnit violent contra Moscovei, acuzând-o direct că-l susține pe președintele sirian, Bashar al-Assad, un „criminal” care-și „extermină poporul”. Cu câteva ore înainte, rușii amenințau că vor doborî orice rachetă americană trasă asupra Siriei.

„Rusia a promis că va doborî toate rachetele lansate spre Siria. Rusia, pregăteşte-te, pentru că rachetele vor veni, frumoase, noi şi inteligente! Nu ar trebui să fiţi parteneri cu un Animal care îşi omoară poporul, gazându-l, şi se bucură de asta!”, a scris, ieri, Trump, într-un mesaj postat pe „Twitter”. Declarația de război a liderului american sugerează un atac de amploare declanșat de o coaliție ad-hoc, formată din SUA, Franța și Marea Britanie, asupra unor obiective militare și facilități industriale ale regimului de la Damasc, drept răspuns la presupusul atac cu arme chimice asupra populației civile din Douma, soldat cu peste 60 de morți și peste 500 de răniți, într-un incident pentru care Occidentul îl acuză pe Bashar al-Assad. Anul trecut, în urma atacului cu arme chimice din Khan Sheikhoun, SUA utilizaseră tactica „loviturilor chirurgicale”, lansând 59 de rachete de croazieră de pe navele americane din zonă asupra bazei aeriene Shayrat, de unde au decolat avioanele siriene care au ucis 74 de civili și au rănit alți 560. Atacul a fost unul mai mult simbolic, iar pistele și hangarele bazei din Shayrat au fost reparate rapid.

Coaliția atacă, rușii îl apără pe Assad

De data aceasta, coaliția formată de Trump la telefon, luni seară, ar putea ataca mai multe baze militare aeriene, în încercarea de a distruge în totalitate flota siriană, în condițiile în care apărarea antiaeriană a Damascului a fost avariată serios de raidurile israeliene. Potrivit unor surse militare citate de „The Guardian”, aliații se vor baza în principal pe rachete, deoarece acestea sunt mai greu de doborât, iar impactul emoțional și costurile în eventualitatea unui astfel de scenariu sunt mult mai mici. SUA dispun de un grup naval puternic și de numeroase avioane în regiune, aviația franceză ar putea lovi ținte siriene decolând de pe teritoriul Franței, iar Marea Britanie are o bază aeriană chiar în Cipru. De cealaltă parte, însă, rușii ar putea activa temutul sistem antiaerian S-400, pe care l-au instalat în Siria cu mai bine de un an în urmă. Acest sistem reprezintă o amenințare enormă pentru cele mai sofisticate avioane de luptă ale occidentalilor. 

Cu puțin timp înaintea mesajului postat de Trump, ambasadorul Rusiei în Liban declara că orice rachetă americană trasă asupra Siriei va fi doborâtă, iar „rampele de lansare” vor fi, la rândul lor, atacate. În martie, rușii avertizau că vor răspunde oricărui atac al SUA.  

Relaţiile noastre cu Rusia sunt acum mai proaste ca oricând, chiar mai proaste decât în perioada Războiului Rece, deși nu există niciun motiv pentru aceasta”.

Donald Trump

 

×
Subiecte în articol: sua razboi rusia siria