x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Donald Trump nu înțelege la ce se referă „modelul Libia”. Valul de amenințări a început

Donald Trump nu înțelege la ce se referă „modelul Libia”. Valul de amenințări a început

18 Mai 2018   •   09:34
Donald Trump nu înțelege la ce se referă „modelul Libia”. Valul de amenințări a început

Donald Trump l-a amenințat pe Kim Jong-un că va avea aceeași soartă ca Muammar Gaddafi, dacă liderul Coreei de Nord „nu va face o înțelegere” în legătură cu programul său de arme nucleare, scrie The Guardian.

Președintele SUA a ridicat amenițarea la Casa Albă, când a fost întrebat de afirmația consilierului pentru siguranță națională, John Bolton,potrivit căreia „modelul libian” va fi reprezentativ pentru înțelegerea cu Coreea de Nord din cadrul summitului dintre Donald Trump și Kim Jong-un din 12 iunie, de la Singapore.

Modelul la care Bolton s-a referit a fost înțelegerea cu Gaddafi din decembrie 2003 de a preda programul său nuclear, care includea permisiunea ca centrifugele sale de uraniu să fie transportate în SUA.

Trump pare că nu știe în ce a constat această înțelegere, motiv pentru care a interpretat „modelul libian” ca fiind o referire la intervenția NATO din 2011 din Libia, ca sprijin pentru o insurecție, ceea ce a dus la asasinarea lui Gaddafi de către rebeli în Tripoli.

„Modelul, dacă vă uitațila la modelul cu Gaddafi, a fost o decimare totală. Am mers acolo să îl batem. Acum acel model va avea loc, dacă nu va exista o înțelegere, cel mai probabil. Dar dacă vom avea o înțelegere, cred că Kim Jong-un va fi foarte, foarte fericit”, a zis Trump, sugerând că supraviețuirea regimului va fi asigurată, dacă Kim va renunța la programul nuclear.

„Își va conduce țara. Țara sa va fi foarte bogată”, a spus președintele SUA.

„Suntem dispuși să face multe și el este dispus să facă multe, de asemenea, și cred că vom avea o relație bună, asumându-ne că vom avea întâlnirea și că va ieși ceva de acolo. Va obține o protecție care va fi foarte puternică.”

Întrebat dacă aceste comentarii înseamnă că nu este de acord cu consilierul său pentru securitate națională, al treile om din administrația sa, președintele a spus: „Cred că atunci când John Bolton a făcut declarația, se referea la cazul în care vom avea o problemă, pentru că nu putem lăsa acea țară să aibă bombe nucleare. Nu putem să facem asta”.

 

×