x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Donald Trump reactivează Războiul Stelelor

Donald Trump reactivează Războiul Stelelor

de Şerban Mihăilă    |    24 Noi 2016   •   21:00
Donald Trump reactivează Războiul Stelelor

Sistemele antirachetă și programele militare în spațiu vor fi impulsionate spectaculos de următoarea guvernare dominată de republicani, care va aloca fonduri substanțiale în acest scop, scrie ziarul „Roll Call”, care citează surse bine informate din Congresul american. În scurt timp, vor fi desfășurate pe întreg globul un mare număr de interceptoare antirachetă și radare, mult mai performante decât cele deja existente.

Toate aceste sisteme ultraperformante vor fi amplasate pe uscat, pe apă și, foarte probabil, în spațiu, susțin surse oficiale americane și experți care s-au consultat cu principalii consilieri ai președintelui ales, Donald Trump. În același timp, fonduri guvernamentale importante vor fi direcționate pentru protejarea sateliților americani de atacuri, prin includerea unor sisteme ce pot lovi sau dezactiva sateliții inamici. În campania electorală, singura afirmație a viitorului locatar al Casei Albe în privința apărării contra rachetelor și a programelor militare spațiale a trecut aproape neobservată, analiștii concentrându-se pe declarațiile prin care Trump promitea o creștere a numărului de soldați și a navelor de război. Experții citați de publicația americană „Roll Call” susțin că astfel de programe vor absorbi însă fonduri importante din ceea ce se anunță a fi o creștere spectaculoasă a bugetului apărării, estimat la peste 500 de miliarde de dolari în următoarea decadă. În septembrie, Trump promitea mai multe sisteme de apărare antirachetă pentru o protecție mai ridicată în fața Coreei de Nord și Iranului. „Propun să reconstruim instrumentele-cheie ale apărării antirachetă, începând cu vasele de război ale Marinei, care reprezintă baza capacităților noastre de luptă contra rachetelor în Europa, Asia și în Orientul Mijlociu. În timp ce extindem Marina spre un număr de 350 de nave, obiectiv pe care vreau să-l ating, vom procura și distrugătoare moderne suplimentare, capabile să soluționeze misiunea de apărare antirachetă în anii ce urmează”, spunea Donald Trump, cu două luni în urmă.

Lasere și arme lansate din și în spațiu

 Experții în sisteme antirachetă, contactați de Trump pentru consultări, în perioada campaniei sale electorale, susțin că între programele pe care Pentagonul le pregătește vor figura nu doar cele enunțate deja de președintele ales, ci și o nouă baterie de interceptoare antirachetă plasată pe coasta de Est a SUA, precum și lasere și arme ce pot fi lansate din sau în spațiu. Scutul antirachetă plasat în spațiu a fost, de altfel, un concept promovat insistent de republicani, în special în timpul administrațiilor conduse de Ronald Reagan și George H.W. Bush. Anul acesta, Camera Reprezentanților a aprobat o prevedere a proiectului de lege pentru apărare, care va cere Pentagonului să înceapă un program de cercetare pentru sisteme antirachetă plasate în spațiu. Dominat de republicani, Congresul va sprijini, cel mai probabil, redemararea Războiului Stelelor, alocând sume impresionante pentru această inițiativă.

Mentalitatea democraților ne-a făcut să ne retragem din acțiunile de apărare din spațiu, în timp ce inamicii noștri evoluau în acest domeniu și acum ne aflăm într-un grav deficit. În niciun conflict, nu trebuie să fim pe locul doi!” - Trent Franks, republican din Camera Reprezentanților.

Cel de-al 40-lea președinte al SUA, Ronald Reagan, a fost inițiatorul conceptului de scut antirachetă plasat în spațiu

×