x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Donald Trump se opune examinării de către FBI a documentelor ridicate de la proprietatea sa din Florida

Donald Trump se opune examinării de către FBI a documentelor ridicate de la proprietatea sa din Florida

23 Aug 2022   •   15:45
Donald Trump se opune examinării de către FBI a documentelor ridicate de la proprietatea sa din Florida
Sursa foto: Hepta

 Avocații lui Donald Trump au cerut unui judecător federal să împiedice FBI să continue exminarea documentelor recuperate de pe proprietatea din Florida a fostului președinte, până când va fi numit un expert special neutru care să inspecteze înregistrările, relatează Sky News.

Solicitarea a fost inclusă într-un document depus în instanță, primul depus de echipa de avocați a fostului președinte american Donald Trump în cele două săptămâni de la percheziție, care vizează pe larg ancheta FBI privind descoperirea de documente clasificate la Mar-a-Lago.

Dosarul califică percheziția din 8 august, în cadrul căreia FBI a declarat că a recuperat 11 seturi de documente clasificate, drept o „mișcare șocant de agresivă” și îl descrie pe Trump și pe reprezentanții săi ca fiind cooperanți de luni de zile.

„Aplicarea legii este un scut care protejează America. Nu poate fi folosită ca armă în scopuri politice”, au scris luni avocații.

„Prin urmare, solicităm asistență judiciară în urma unui raid fără precedent și inutil la Mar-a-Lago”.

Dosarul solicită în mod specific numirea unui expert special care să nu aibă legătură cu cazul și care să inspecteze înregistrările recuperate și să le pună deoparte pe cele care sunt acoperite de privilegiul executiv - un principiu care le permite președinților să nu divulge public anumite comunicări.

„Această chestiune a captat atenția publicului american. Simplele garanții nu sunt acceptabile atunci când problema în cauză implică nu numai drepturile constituționale ale președintelui Trump, ci și prezumția privilegiului executiv”, au scris avocații.

Separat, luni, un judecător federal a recunoscut că redactarea unei declarații sub jurământ a FBI în care se explică baza percheziției ar putea fi atât de extinsă încât documentul să devină „lipsit de sens” dacă ar fi făcut public.

Dar judecătorul american Bruce Reinhart a declarat că a continuat să creadă că nu ar trebui să rămână secret în întregime, din cauza interesului public „intens” pentru această anchetă.

Oficialii Departamentului de Justiție doresc să păstreze întregul document secret, afirmând că dezvăluirea oricărei părți din el riscă să compromită o anchetă penală în curs, dezvăluind informații despre martori și divulgând tehnici de investigație.

×
Subiecte în articol: donald trump florida fbi