Fosta ambasadoare a Statelor Unite la ONU, Nikki Haley, a dezvăluit într-o carte că două oficialități de rang înalt de la Casa Albă au încurajat-o să-l submineze pe președintele Donald Trump. Este vorba de fostul șef de cabinet al președintelui, John Kelly, și de fostul secretar de Stat, Rex Tillerson, care i-au cerut lui Haley să se opună unor solicitări formulate de liderul american. Cei doi i-au spus diplomatei că, în acest fel, încearcă „să salveze țara”.
Îngrijorați de caracterul imprevizibil al președintelui lor și de strategia aparent haotică a acestuia, doi dintre cei mai apropiați consilieri ai lui Trump, nimeni alții decât șeful său de cabinet și ministrul de Externe al SUA, de la vremea respectivă, au încercat să-l saboteze din interior pe liderul de la Casa Albă. John Kelly și Rex Tillerson au vrut să o recruteze pe Nikki Haley pentru a-i ajuta să submineze autoritatea preşedintelui Trump, în încercarea de a „salva ţara”, a scris, potrivit publicației „The Washington Post”, fosta ambasadoare americană la ONU, într-o carte care urmează să fie publicată astăzi în SUA. Haley susține că Tillerson și Kelly i-au spus că ei „nu sunt subordonați și încearcă să salveze țara”, a mai precizat ziarul american, citat de BBC. „Ambii au declarat că deciziile lor și nu cele ale președintelui sunt în interesul Americii”, a arătat fosta reprezentată a SUA la ONU. Tillerson i-a mai spus diplomatei că numeroși oameni vor muri, dacă Trump nu va fi împiedicat să aplice o parte din ideile sale. Haley, în vârstă de 47 de ani, a adăugat că a refuzat solicitarea lui Tillerson și a lui Kelly, pe care a numit-o „periculoasă” și „ofensatoare”. „În loc să-mi spună mie aceste lucruri și să-mi ceară să mă alătur planului lor ascuns, ei ar fi trebuit să discute cu președintele (…) Ar fi trebuit să-i spună președintelui cu ce nu sunt de acord și să demisioneze dacă nu agreează deciziile lui. Subminarea unui președinte este însă un lucru extrem de periculos, împotriva Constituției și împotriva a ceea ce vor americanii”, a afirmat Haley. Fosta ambasadoare a Statelor Unite la ONU a recunoscut că, la rândul ei, a avut momente când nu a fost de acord cu deciziile lui Trump și a dat drept exemplu modul în care șeful Casei Albe a abordat întrevederea cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, la summitul de la Helsinki, din 2017. „Dacă prin «a opune rezistență» și «a amâna» Haley înțelege derularea unui proces de consultare în rândul personalului pentru a exista certitudinea că Trump este informat asupra punctelor de vedere pro și contra asupra unei chestiuni și poate lua astfel o decizie în cunoştinţă de cauză, atunci, da, mă consider vinovat”, a declarat Kelly pentru CBS, atunci când a fost întrebat despre opinia sa în legătură cu extrasele din cartea lui Haley.
Concedieri în masă
Sub conducerea lui Trump, Casa Albă a înregistrat un număr neobişnuit de mare de demiteri şi demisii. Tillerson a fost concediat în martie 2018, în timp ce Kelly a demisionat la finalul aceluiaşi an. O serie de foşti angajaţi ai Casei Albe au dezvăluit ulterior o imagine a haosului din administrația Trump, în rapoarte confidenţiale şi în cărţi.
„Subminarea unui președinte este un lucru extrem de periculos, împotriva Constituției și împotriva a ceea ce vor americanii.”
Nikki Haley