Vestea a apărut sâmbătă și bulversat întreaga lume a sportului: aproape jumătate din echipa de înot a Chinei a reușit să scape de controlul oficial și să continue să participe la competiții internaționale după ce a fost exonerată de dopaj și nu a suportat nicio altă măsură din partea celor însărcinați cu supravegherea sportului.
După ce a reacționat inițial la dezvăluirile publicației americane și la documentarul difuzat de televiziunea germană, declarând că acuzațiile Agenției Antidoping a Statelor Unite (USADA) „sunt complet nefondate", WADA își menține în continuare decizia de a-i lăsa pe cei 23 de sportivi să concureze la Tokyo, în ciuda faptului că au fost depistați pozitiv la o substanță interzisă.
„După ce am vorbit îndelung cu departamentul nostru științific, cu departamentul de afaceri juridice și cu unitatea de investigații a serviciilor de informații, ceea ce pot spune acum este că, în fiecare etapă, WADA a respectat întregul proces legal și a investigat cu diligență fiecare linie de anchetă în această chestiune", a reiterat luni președintele WADA, Witold Banka. „Dacă ar trebui să o luăm de la capăt acum, am face exact același lucru", a adăugat el.
Athletes Deutschland este cea mai recentă asociație care a admonestat organismul de conducere mondial, într-un cominicat dat publicității luni, în care au subliniat „necesitatea unor anchete independente și a unor consecințe adecvate".
Global Athlete, grupul internațional de presiune condus de sportivi, afirmase anterior că WADA „nu și-a respectat propriile reguli" prin faptul că nu i-a suspendat provizoriu pe sportivii care au fost depistați pozitiv la Trimetazidine (TMZ), un medicament pentru inimă înscris pe lista de interdicție a Codului mondial antidoping. China, care are un trecut controversta în ceea ce privește acuzațiile de dopaj, a intervenit caracterizând informațiile drept „știri false".
„Dacă acuzațiile se dovedesc a fi adevărate, comportamentul aparent neglijent al WADA ar fi o palmă pentru toți sportivii curați: Ei joacă după reguli. Ei acceptă răspunderea strictă ca piatră de temelie a luptei antidoping și acceptă în mod firesc rigorile regimului global de control al dopajului", a declarat Léa Krüger, membră a Asociației Sporturilor Olimpice Germane (DOSB).
„Simpatia noastră se îndreaptă în primul rând către sportivii care au pierdut în fața sportivilor chinezi presupus dopați în competiții, inclusiv în contextul ultimelor Jocuri de la Tokyo. Oportunitățile sportive și financiare ratate sunt iremediabile."
Potrivit unui articol din The Times, mai mulți dintre înotătorii suspecți au continuat să câștige medalii în Japonia, inclusiv de aur, și acum sunt din nou în competiție, cu Paris 2024 la orizont.
Directorul executiv al USADA, Travis T. Tygart, a afirmat că a furnizat WADA acuzații de dopaj în înotul chinezesc de mai multe ori începând cu 2020.
Maximilian Klein, directorul de politică sportivă de la Athleten Deutschland, a mers și mai departe. „Modul în care WADA a gestionat scandalul de dopaj al statului rus a dus deja la o pierdere masivă de încredere în rândul sportivilor, care reverberează și astăzi", a punctat el. „Faptul că, aparent, WADA a eșuat din nou să gestioneze un caz suspect de această amploare redeschide răni vechi. Cele mai recente dezvăluiri amenință să îi lase pe sportivii curați complet resemnați. Cu puțin timp înainte de Jocurile Olimpice și Paralimpice, criza de credibilitate a sportului mondial și a luptei împotriva dopajului se intensifică din nou."
(sursa: Mediafax)