x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dor de comunism - Trabantul, la muzeu

Dor de comunism - Trabantul, la muzeu

de Ana Ilie    |    21 Iul 2006   •   00:00
Dor de comunism - Trabantul, la muzeu

Cuvintele "Est" (Ost in limba germana) si "Nostalgie" au dat nastere conceptului "Ostalgie", un sentiment des incercat de germanii carora le este dor de "vremurile bune" traite sub comunism, in Germania de Est.

Unii germani ar face orice pentru a mai trai o clipa in "epoca de aur" a Republicii Democrate Germane (RDG). Pentru toti acestia exista acum un muzeu in inima Berlinului consacrat vietii cotidiene a RDG-istilor, unde "ostalgicii" isi pot hrani dorul si delecta ochii cu busturi ale lui Lenin, masinile-simbol Trabant, cosmeticalele Florena sau cafeaua cu inlocuitor, relateaza Agentia France Presse. "Am strans mai mult de 100.000 de obiecte, insa, din pacate, nu dispunem de suficient spatiu pentru a le expune", regreta Robert Rückel, directorul noului muzeu, care a detaliat pentru AFP ca toate exponatele au fost donate de persoane care au trait in Germania de Est intre anii 1949 si 1990.

CU TOATE SIMTURILE. Si pentru a evoca si mai bine spiritul acelei epoci, muzeul nu este unul conventional. Cei 400 de metri patrati pe care se intinde sunt "amenajati" interactiv, pentru a introduce vizitatorul, spre exemplu, intr-o sufragerie reconstituita a unui "estic" obisnuit, unde obiectele cotidiene au dreptul la o noua viata. "Nu am vrut un muzeu care sa arate viata oamenilor de dincolo de o vitrina", a explicat directorul Rückel. Doritorii se pot instala confortabil in salonul unei familii obisnuite, unde teancuri de reviste din acele timpuri abia asteapta sa fie rasfoite, pot sa-si bage nasul intr-o debara sau sa rascoleasca vesmintele impaturite intr-un dulap. Intr-un colt sunt difuzate vechile reportaje ale televiziunii comuniste est-germane si intr-un altul, bancheta unui Trabant abia asteapta vizitatorii. Muzeul s-a concentrat astfel pe "majoritatea populatiei, persoanele care au trait o viata normala, masele, nu pe exceptii", dezvaluie Rückel.

POZITIE SELECTA. Doritorii de senzatii est-germane pot merge in centrul Berlinului, la doi pasi de vestigiile trecutului, Alexandreplatz, Palatul Republicii, turnul de televiziune, pentru a incerca "pe viu" viata unui locuitor al fostei Republici Democrate Germane.

CRITICI
Ca orice proiect care se respecta, si muzeul trecutului est-german are criticii sai. Desi a fost finantat in totalitate (600.000 de euro) din donatii particulare, s-au gasit persoane care sa acuze fondatorii muzeului ca profita de pe urma fenomenului cultural numit "ostalgie", pentru a se imbogati. "Sigur ca profitam de actualul interes pentru fosta Germanie de Est, dar este si necesar sa consacram spatiu vietii normale a persoanelor din aceasta tara si sa nu reducem istoria RDG la Zidul Berlinului sau Stasi", a explicat AFP directorul muzeului.
×
Subiecte în articol: externe