x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Două avioane cu peste 600 de persoane la bord au evitat la câteva secunde o coliziune

Două avioane cu peste 600 de persoane la bord au evitat la câteva secunde o coliziune

27 Sep 2011   •   09:06
Două avioane cu peste 600 de persoane la bord au evitat la câteva secunde o coliziune

Un Boeing al companiei din Hong Kong Cathay Pacific si un Airbus al filialei sale Dragon Air, care transportau in total 600 de pasageri, au evitat in extremis o coliziune la 18 septembrie, la aterizarea in Hong Kong.

Incidentul s-a produs intre un Boeing 777 al Cathay Pacific care venea de la New York si un Airbus A330 al Dragon Air ce venea din Taiwan, potrivit AFP, citata de Mediafax.

Cele doua avioane au ajuns la o distanta de 2.000 de metri unul de celelalalt si se tot apropiau, dupa ce turnul de control din Hong Kong le-a cerut sa isi amane aterizarea din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile.

Coliziunea a fost evitata la cateva secunde, potrivit expertilor, dar companiile au exclus orice risc real de acrosaj. "In niciun moment nu a fost compromisa siguranta zborurilor. Cel mai aproape s-au aflat la o distanta de o mila nautica (2.000 de metri), dar pilotii au raspuns prompt alertelor emise de dispozitivele de evitare a coliziunii", a afirmat un purtator de cuvant al Cathay.

Avionul Dragon Air a urcat, in timp ce cel al Cathay a coborat, pentru a se afla pe culoare distincte.

Avionul Boeing al Cathay a aterizat fara probleme cu cei 299 pasageri si 18 membri ai echipajului, urmat, dupa 14 minute, de avionul Airbus al Dragon Air, care transporta 284 de pasageri si 12 membri ai echipajului.

Potrivit fostului oficial din cadrul aviatiei civile din Hong Kong Albert Lam, avioanele au fost la sase secunde de o catastrofa.

La aceasta distanta si la aceasta viteza, "riscul de coliziune este foarte ridicat", a declarat el pentru cotidianul gratuit The Standard. Conducerea aviatiei civile din Hong Kong a deschis o ancheta.

×