x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dovezi în scandalul CIA

Dovezi în scandalul CIA

de Irina Cristea    |    23 Feb 2010   •   00:00
Dovezi în scandalul CIA
Sursa foto: Tomasz Marek/Reuters

Cel puţin două aeronave folosite de CIA pentru extrădările extraordinare au aterizat în 2003 pe un aeroport din nordul Poloniei, confirmă agenţia poloneză de control aerian. Informaţia trece drept primul indiciu concret care să ateste implicarea Poloniei în scandalul extrădărilor şi al închisorilor secrete ale CIA.



La aproape cinci ani de la izbucnirea scandalului privind presupusele închisori secrete ale CIA în Europa, inclusiv în România, agenţia poloneză de control al traficului aerian confirmă că aeronave ale agenţiei americane au aterizat de cel puţin şase ori în Polonia.

Potrivit cotidianului britanic The Guardian, autoritatea poloneză a remis informaţiile de zbor Fundaţiei Helsinki pentru Drepturile Omului. Organizaţia este implicată într-o campanie de aflare a adevărului despre rolul Poloniei în operaţiunile secrete ale CIA în Europa.

"AEROPORTUL CIA"
Datele citate arată că, între februarie şi septembrie 2003, un Boeing 737 şi un Gulfstream V, despre care se ştie deja că au fost utilizate în cadrul misiunilor CIA, au aterizat de cel puţin şase ori la Szymany (nord-estul Poloniei), pe un aeroport cu o singură pistă, situat într-o zonă împădurită. Aeronavele veneau de la Kabul şi Rabat. La Szymany ar fi funcţionat, potrivit organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului, dar şi unui raport adoptat de Consiliul Europei, un centru de detenţie găzduind "prizonieri extrem de importanţi".

În 2008, publicaţia americană The New York Times scria că aici ar fi fost deţinut şi torturat însuşi Khalid Sheikh Mohammed, considerat "creierul" atentatelor de la 11 septembrie 2001.

"În trecut, Guvernul polonez a negat orice implicare în extrădările extraordinare orchestrate de CIA. Aceste date de zbor nu au fost frunizate în nici una dintre anchetele anterioare", spun militanţii de la Fundaţia Helsinki pentru Drepturile Omului. Potrivit aceleiaşi surse, din analizarea documentelor prin care au fost înregistrate zborurile mai reiese că CIA şi autorităţile de la Varşovia au încercat să muşamalizeze operaţiunile, indicându-le celor de la controlul traficului aerian că destinaţia zborurilor incriminate ar fi fost Varşovia, nu Szymany.

Polonia a negat întotdeauna existenţa pe teritoriul său a unor centre de detenţie ale CIA. Spre deosebire de România, Varşovia nici măcar nu a înfiinţat o comisie parlamentară de anchetă.

×
Subiecte în articol: externe scandal închisori cia