ROMANI IN LUME
LITERATURA - O romanca din Sudan o concureaza pe Barbara Cartland
Nu stie ce anume a impins-o sa scrie. Ea este inginer de formatie. Dar Domnica Seif Elyazal a devenit scriitoare pentru ca, spune ea, a simtit nevoia sa se exteriorizeze. Si a scris o poveste de dragoste inspirata din viata ei si a altor catorva romance care au parasit Romania pentru a-si urma sotii in Sudan.
ANA-MARIA LUCA
DESIGN. Coperta romanului de dragoste scris de romanca din Sudan a fost creata de artistul sudanez Muataz Abdelhamid |
Prima parte a romanului Domnicai Seif Elyazal, "Love and Dispair", este deja in librarii si online. Una dintre cele mai mari edituri din Statele Unite a publicat-o. A doua parte a romanului va iesi si ea in curand din tipar. Iar scriitoarea deja lucreaza la o alta carte.
"Am inceput sa scriu si nu am putut sa ma opresc pana nu am terminat. Mi-a luat aproape patru ani de cand am inceput-o si pana a vazut lumina tiparului, in SUA, statul Indiana", povesteste romanca. Cartea este inregistrata la Biblioteca Congresului American.
POVESTEA CARTII. "Ca sa spun adevarul, nu
m-am gandit niciodata sa scriu in limba engleza". A fost incurajata de sotul sau si prietenul sau, artistul Muataz Abdelhamid, care a conceput si coperta cartii. Si Domnica s-a apucat de scris.
"Am incercat sa prezint faptele cat mai aproape de realitate, sa nu fiu partinitoare cu nici unul dintre caracterele principale ale cartii mele. Pe langa acest fapt, am incercat sa fac tara noastra cunoscuta pentru ceea ce este intr-adevar, pentru poporul muncitor si inteligent, pentru realizarile lui, pentru frumusetea naturii si viitorul prosper".
INSPIRATIA. "Love and despair" este o fictiune, dar scriitoarea nu neaga ca subiectul a fost inspirat in parte de fapte reale din viata ei si a altor romani in aceeasi situatie.
Citește pe Antena3.ro
CV-UL UNEI FEMEI DE SUCCES
|
Domnica Seif Elyazal (foto) s-a nascut in satul Jirov, Judetul Mehedinti. A absolvit Facultatea de Zootehnie si Medicina Veterinara de la Timisoara. "Nascuta intr-o familie saraca, copilaria mea nu a fost una de invidiat. Cu toate ca parintii mei au fost oameni simpli si nu au avut posibilitatea sa-si termine studiile, au fost oameni intelepti. De la tatal meu am mostenit pasiunea pentu carti si faptul de a aprecia cunostintele castigate", povesteste scriitoarea. "Parintilor mei le datorez recunostinta pentru ajutorul si imboldul de a privi viitorul in fata si de a nu renunta la ce mi-am propus, indiferent cat de greu mi se pare." La Timisoara, in facultate, l-a intalnit pe inginerul Seif Elyazal Izzeldin, cetatean sudanez. S-au casatorit si in 1980 si-a urmat sotul in Sudan. "Ca orice lucru in viata, inceputul este greu si trebuie sa recunosc ca nici mie nu mi-a fost usor, mai ales ca nu vorbeam araba si nici engleza. Nu am cuvinte sa-i multumesc sotului meu pentru rabdarea si ajutorul acordat. In scurt timp, sub atenta lui indrumare, am invatat ambele limbi". In Sudan a lucrat ca sef de ferma la o statiune de cercetari, apoi a plecat in Irak, Libia si acum lucreaza impreuna cu sotul sau in Arabia Saudita, unde sotul scriitoarei isi da doctoratul in genetica. Iar cele trei fiice ale lor vor deveni medici. Doua dintre ele urmeaza traditia familiei si sunt deja studente la Timisoara.
|