x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe DRAHMAGHEDON? Grecii par din ce în mai atraşi de naţionaliştii extremişti care ar putea câştiga alegerile de duminică

DRAHMAGHEDON? Grecii par din ce în mai atraşi de naţionaliştii extremişti care ar putea câştiga alegerile de duminică

16 Iun 2012   •   12:06
DRAHMAGHEDON? Grecii par din ce în mai atraşi de naţionaliştii extremişti care ar putea câştiga alegerile de duminică

Nationalistii par sa aiba din ce in ce mai multi adepti in Grecia, cateva sute de persoane, intre care skinheads, femei si studenti, venind sambata sa asculte la Atena discursul oficialului Chryssi Avghi care a lovit o deputata comunista, in direct, in timpul unei dezbateri televizate.

Un reportaj AFP il prezinta pe alesul ultranationalist, imbracat in negru, care se pregateste sa isi inceapa mitingul electoral. Brusc, o voce improvizeaza un slogan, preluat de altii, in rasetele adunarii: "Alt pumn lesbienei!". Cel vizat zambeste cu subinteles. Muzica militara, steaguri grecesti in alb-albastru agitate catre cer, show-ul poate incepe.

Chryssi Avghi, o grupare obscura pana de curand, acuzata de agresiuni cu caracter rasist, a intrat in Parlament la inceputul lui mai, obtinand 6,9% din voturi (21 de mandate din cele 300), intr-un scrutin care a sanctionat partidele traditionale.

Susutinatorii partidului spera la un scor si mai bun duminica, intr-un climat mai nesigur ca niciodata in Grecia, blocata in recesiune si supusa unei severe cure de austeritate care exaspereaza populatia.

"Sper ca vom face 10%", declara Vassilis Bardis, in varsta de 43 de ani, un agent de securitate plin de tatuaje. In spatele lui, pe o banderola se poate citi "Rechini creditori, jos labele de pe Grecia".

Celalalt cal de bataie al militantilor este imigratia. "Nu avem nimic impotriva imigrantilor, dar trebuie sa ne protejam tara", spune Vassilis.

Plin de entuziasm, Panos, in varsta de 30 de ani, scandeaza cu fervoare "Aceasta patrie este a noastra" si "Strainii afara".

"Jean-Marie Le Pen nu este atat de puternic ca noi. Noi suntem mai extremi", da asigurari acest inginer.

Cei din jurul sau, niste skinheads cu niste mine amenintatoare, dar si locuitori din acest cartier cochetc si ciorchine de tineri sunt atrasi de un vot extrem, in contextul in care peste jumatate dintre cei din generatia lor sunt someri in Grecia.

"Nu sunt un fan al huliganilor, dar imi plac ideile Chryssi Avghi", declara George, care tocmai a implinit varsta la care poate sa voteze. "Nu sunt pentru barbarie impotriva imigrantilor, dar nu avem de lucru pentru ei. Grecia este a grecilor", continua tanarul.

Stravroula, in varsta de 22 de ani, spune ca da turul mitingurilor electorale, "pentru a-mi face o idee". Infirmiera-debutanta pare sa nu excluda un vot dat ultranationalistilor, in pofida violentelor revendicate de catre Chryssi Avghi.

"Nu mai exista speranta pentru tineri aici. Poate ca va trebui sa imi caut de lucru in strainatate", suspina ea.

A fost, oare, socata de loviturile aplicate deputatei comuniste, pentru care purtatorul de cuvant al Zorilor de Aur este anchetat? Ea da un raspuns ambiguu. "Nimic nu se intampla la intamplare. De fapt, mi-e tot una", spune ea.

In opinia unui alt ales si candidat al partidului, Ilias Panagiotaros, incidentul, departe de a respinge alegatorii, este o adevarata mana cereasca.

"Domnul Kasidiaris s-a aparat. Aceasta femeie l-a atacat. Cea mai mare parte a grecilor sunt de acord. Pentru partidul nostru a avut un efect de bautura energizanta", a declarat politicianul.

In spatele sau, un barbat solid se stramba auzind un jurnalist vorbind despre "neonazisti". "Nu suntem nazisti! Cine este imbecilul care a spus asta? Suntem nationalisti!", se infurie el.
Insa cand mitingul ajunge la final, mica adunare intoneaza imnul national iar sase militanti duri din primul rand prezinta salutul hitlerist in mod ostentativ.

Eva, in varsta de 22 de ani, o studenta la psihologie cu o fata angelica, pleaca de la reuniune incantata. "Au dreptate pe toata linia", crede ea...

×
Subiecte în articol: alegeri nationalism criza grecia