"Privatizarea revolutiei portocalii". Aceasta este ultima critica adusa presedintelui ucrainean, Viktor Iuscenko, dupa ce presa a descoperit ca fiul sau, Andrei, detine drepturi de autor pentru suvenirurile revolutiei portocalii.
Banii pentru micile suveniruri - tricouri, cani sau cutii de conserve care contin "aer din Piata Independentei" - care amintesc de momentele Revolutiei ucrainene de la sfarsitul lui 2004 merg in conturile familiei Iuscenko. Analistii considera ca este vorba de sume care ajung la cateva milioane de dolari, avand in vedere ca suvenirurile se vand in continuare ca painea calda. Problema ridicata de mass-media din Ucraina se refera la modul cum a reusit Andrei Iuscenko sa capete dreptul de copyright pentru suvenirurile revolutiei unui intreg popor. BANII LUI TATICUâ. Prima reactie, destul de stangace, a autoritatilor ucrainene, a fost cea a unui sef-adjunct din cadrul Administratiei Fiscale, Mikola Katerintciuk. Acesta a declarat presei ca tanarul Iuscenko beneficiaza de o serie de dividende si "poseda drepturi de autor pentru toate insemnele revolutiei", mentionand ca fiul presedintelui a reusit sa intre in posesia acestor drepturi la sfarsitul anului trecut. Ca sef al serviciului juridic in cadrul campaniei presedintelui Iuscenko, Katerintciuk a reusit atunci sa-i transfere lui Andrei drepturile de autor asupra revolutiei portocalii. In loc sa calmeze spiritele, lamuririle lui Katerintciuk nu au reusit decat sa puna si mai mult pe jar presa ucraineana, care se intreaba serios cati bani au intrat in conturile familiei prezidentiale. PRAF IN OCHI. Intr-un mod cat se poate de ironic, administratia de la Kiev a considerat ca trebuie gasita o alta varianta de raspuns pentru a mai potoli apetitul presei pentru acest scandal. Oficial, s-a recunoscut inregistrarea drepturilor de autor ale insemnelor revolutiei portocalii de catre familia Iuscenko. Presedintia ucraineana subliniaza insa ca dreptul de copyright nu a fost obtinut pentru a profita de insemnele revolutionare in schimbul unor sume de bani foarte mari, ci, mai degraba, a avut la baza ideea de impiedicare a disparitiei sau a distorsionarii lor.Citește pe Antena3.ro
SCANDAL
|
La doar cateva luni dupa revolutia portocalie, presedintele Viktor Iuscenko, considerat un erou care apara principiile democratice, a devenit subiectul unui scandal mediatic din cauza fiului sau, Andrei. In varsta de 19 ani, student si norocos posesor al unei luxoase limuzine BMW in valoare de 100.000 de euro si al unui telefon mobil in valoare de 4.000 de euro, Andrei a fost criticat de presa pentru ca accepta favorurile tatalui. Vadit iritat, presedintele Ucrainei i-a atacat pe ziaristi: "Ar trebui sa actionati ca niste jurnalisti bine crescuti si nu ca niste asasini platiti". (Maria Toader)
|