x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe E.coli: UE anunţă compensaţii pentru agricultori.

E.coli: UE anunţă compensaţii pentru agricultori.

de Marina Constantinoiu    |    06 Iun 2011   •   11:29

Comisia Europeana a anuntat, luni, ca intentioneaza sa propuna o serie de compensatii financiare pentru a-i ajuta pe producatorii de legume si de fructe ale caror vanzari au scazut ca urmare a epidemiei cu bacteria ucigasa E. coli pornite din Germania, relateaza AFP.

“Marti va avea loc o reuniune extraordinara a ministrilor Agriculturii in Luxemburg, in cadrul careia Comisia Europeana va propune masuri concrete de compensare pentru acest sector', a declarat purtatoarea de cuvant a Comisiei, Pia Ahrenkilde, in cadrul unei conferinte de presa.

Mai multe state au solicitat ajutoare, printre care Spania, victima unei crize de neincredere fata de castravetii produsi aici, care au fost acuzati ca ar fi la originea epidemiei, dar si de Franta, Olanda, Belgia si Germania insasi.

Executivul european nu a fost in masura sa precizeze o suma anume, deocamdata. “Ideea este sa venim marti la reuniune cu ceva despre care sa putem discuta si care va acoperi nu doar producatorii care sunt membri ai unor organizatii ale profesionistilor din domeniu, ci si pe cei care nu fac parte din ele', a precizat purtatorul de cuvant al Comisiei pentru probleme agricole, Roger Waite.

In principiu, pierderile anuntate de diferitele tari se ridica la mai multe zeci de milioane de euro, consumatorii boicotand produsele agricole precum castravetii, salata verde si rosiile, in plin sezon de vanzari.

Seminte germinate din Saxonia Inferioara ar putea fi la originea epidemiei legate de bacteria E.coli in Europa, soldate cu 22 de morti, conform ministrului Agriculturii din landul Saxonia Inferioara, Gert Lindemann, citat de AFP. El a adaugat insa ca nu exista inca o dovada definitiva care sa confirme aceasta ipoteza. "Indiciile sunt suficient de puternice pentru a le recomanda consumatorilor sa renunte pentru moment la consumul acestora", a declarat Lindemann, int-ro conferinta de presa sustinuta la Hanovra.

Ferma din regiunea Uelzen, in landul Saxonia Inferioara, sursa probabila a infectarii cu bacteria E.coli enterohemoragica, este situata la circa 100 de kilometri sud de Hamburg si furnizeaza seminte germinate restaurantelor si pietelor din oras si din landurile invecinate, relateaza BBC News Online.

Ministrul Agriculturii din Saxonia Inferioara, Gert Lindemann, a declarat ca ferma produce o mare varietate de seminte germinate din produse importate din diverse tari. Acestea includ fasole, lucerna, broccoli, mazare si linte, toate produse pentru a fi consumate in salate. Lindemann a declarat ca semintele germinate sunt produse la o temperatura de aproximativ 38 de grade Celsius, "ideala pentru bacterii".

×