x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe E groasă! Elveţienii susţin că ministrul francez Cahuzac a încercat să plaseze 15 milioane de euro în Elveţia

E groasă! Elveţienii susţin că ministrul francez Cahuzac a încercat să plaseze 15 milioane de euro în Elveţia

de Marina Constantinoiu    |    07 Apr 2013   •   19:07
E groasă! Elveţienii susţin că ministrul francez Cahuzac a încercat să plaseze 15 milioane de euro în Elveţia

Fostul ministru francez al Bugetului,  Jérôme Cahuzac, a încercat să plaseze 15 milioane de euro în Elveţia, în 2009, a anunţat duminică postul de televiziune public elveţian RTS, citat de AFP.

“A încercat să plaseze aceşti bani într-o societate de gestiune financiară din Geneva în 2009, dar aceasta l-a refuzat, de teama unor complicaţii ulterioare, pentru că Jerome Cahuzac era o personalitate expusă public, potrivit informaţiilor bancare obţinute de redacţia RTS”, scrie postul elveţian de televiziune pe site-ul său.

După acceptarea, în 2009, de către Elveţia, a ideii de a se conforma începând cu 1 ianuarie 2010 regulilor OCDE în materie de evaziune fiscală, Cahuzac a încercat să-şi disimuleze averea şi a putut să-şi închidă contul de la banca UBS cu ajutorul societăţii financiare Reyl et Cie, care a plasat banii în sucursala din Singapore a băncii private elveţiene Julius Baer.

Suma vizată de această operaţiune este de 600.000 de euro, aşa cum a declarat Cahuzac şi a lăsat să se înţeleagă şi procurorul genevez însărcinat cu această anchetă, subliniază AFP. Parchetul din Geneva, care a obţinut documentele bancare referitoare la acest cont de la UBS şi Reyl, a precizat că nu a studiat în detaliu mişcările din acest cont, sarcină care îi va reveni Parchetului din Paris, la originea solicitării de întrajutorare judiciară.

La Julius Baer nu au avut loc percheziţii. Parchetul din Geneva nu a exclus primirea de solicitări suplimentare de la Paris.

Potrivit RTS, “sume mai mari ar fi fost depuse sau transferate prin Geneva în anii precedenţi”, adică înainte de 2009. Suma de 15 milioane de euro era cifra dată de site-ul de informaţii francez Mediapart, care se află la originea dezvăluirii scandalului.

Surse specializate, contactate de AFP, nu exclud existenţa unui alt cont şi se miră de relativa modicitate a sumei transferate în Singapore, date fiind taxele facturate pentru astfel de operaţiuni.

Sâmbătă, cotidianul din Zurich Tages Anzeiger a afirmat că fostul ministru a “minţit” banca Julius Baer, furnizându-i un “certificat fiscal fals” pentru a obţine transferul în Singapore.

Ca intermediar financiar, Reyl&Cie nu se supunea aceloraşi reguli ca şi băncile şi nu trebuia să furnizeze informaţii despre deţinătorii conturilor. Reyl&Cie a deschis la UBS un cont “omnibus”, adică un cont care conţine fondurile mai multor clienţi, cunoscuţi doar de bancă, şi printre care figura Jerome Cahuzac, ai cărui bani au rămas de facto la UBS.

În 2009, după ce Elveţia s-a declarat gata să acorde ajutor judiciar în caz de evaziune fiscală, Jerome Cahuzac a apreciat că situaţia devenea prea periculoasă la Geneva şi a cerut băncii Reyl&Cie să transfere fondurile într-un cont omnibus din Singapore, la filiala băncii Julius Baer.

Banca Julius Baer a reacţionat cu prudenţă, scrie Tages Anzeiger. Ea a solicitat Reyl&Cie, chiar dacă nimic nu o obliga, un formular denumit “formularul A”, în care apărea numele deţinătorilor de fonduri. Când bancherii de la Julius Baer au văzut că era vorba despre un om politic, au cerut un document care să certifice faptul că fondurile au fost declarate la Fisc.

Potrivit cercetărilor efectuate de Tages Anzeiger, Jerome Cahuzac “a prezentat un certificat fiscal falsificat”. El a dat asigurări că suma de 600.000 de euro provenea din activitatea sa de chirurg estetician, adaugă Tages Anzeigen. În consecinţă, Julius Baer a autorizat operaţiunea de transfer de fonduri.

Jérôme Cahuzac a făcut avere din profesia chirurg estetician, care oferea transplanturi de păr celor bogaţi şi faimoşi, însă în prezent el a devenit faţa urâtă a Franţei socialiste, iar scandalul generat de el riscă să-l discrediteze pe preşedintele Francois Hollande, la doar 11 luni de mandat, relatează The Independent.

Presa franceză a vorbit despre “unul dintre cele mai spectaculoase scandaluri ale celei de-a Cincea Republici”, iar preşedintele Hollande a ţinut să precizeze, într-o declaraţie televizată, că “afacerea Cahuzac” reprezintă un “ultraj” la adresa statului francez şi a cetăţenilor săi.

Cahuzac, fost ministru al Bugetului până luna trecută, a admis că se face vinovat de evaziune fiscală şi de ipocrizie la scară industrială, dar şi că a minţit în mod repetat preşedintele, Parlamentul şi publicul.

Scandalul survine în contextul în care Hollande se luptă să redreseze economia franceză şi să impună impozite mai mari şi reduceri nepopulare. Între timp, în condiţiile în care şi fostul preşedinte Nicolas Sarkozy este acuzat de escrocarea unei miliardare ''debile'', alegătorii se îndepărtează de partidele curentului principal spre extrema-dreaptă şi stângă. Afacerea Cahuzac ameninţă să distrugă ceea ce a mai rămas din credibilitatea lui Hollande şi să afecteze şansele acestuia de a redresa economic ţara, în condiţiile în care preşedintele fusese ales în luna mai pe o platformă care promitea o “republică ireproşabilă”, după scandalurile din anii Chirac şi Sarkozy.

Premierul francez Jean-Marc Ayrault i-a scris joi lui Jerome Cahuzac, inculpat pentru evaziune fiscală, cerându-i să renunţe la indemnizaţiile sale de fost ministru, a anunţat acesta pe contul său Twitter, preluat de AFP.

Foştii miniştri primesc indemnizaţii timp de şase luni după plecarea din funcţie, cu excepţia cazului în care găsesc o activitate remunerată. Potrivit şefului Guvernului francez, Cahuzac, care a recunoscut marţea trecută că a minţit şi că posedă un cont bancar secret în Elveţia, ar trebui să renunţe la aceşti bani. Salariul brut al unui ministru francez aflat în funcţie este de 9.940 de euro pe lună.

Dacă va fi condamnat pentru evaziune fiscală, Cahuzac riscă trei ani de închisoare. El se confruntă, de asemenea, cu acuzaţia potenţial mai gravă de a fi primit bani “pe sub mână” de la companii farmaceutice în timp ce lucra ca medic şi consilier în Ministerul Sănătăţii. Preşedintele Hollande l-a exclus miercuri, 3 aprilie, pe Cahuzac din partid şi a anunţat noi măsuri dure împotriva corupţiei, inclusiv o interdicţie de a participa la viaţa publică pentru orice politician găsit vinovat de evaziune fiscală.

×