Statele Unite ale Americii au decis luni să impună sancţiuni unui număr de şate oficiali ruşi, dar şi 17 companii apropiate preşedintelui Vladimir Putin, ca măsură de represalii faţă de ceea ce a fost apreciat drept “acte de provocare” în Ucraina.
Washington-ul va revizui şi condiţiile de autorizare a exporturilor către Rusia pentru anumite echipamente high-tech care ar putea uz militar, a declarat Casa Albă într-un comunicat dat publicităţii la Manilla, unde preşedintele Barack Obama se află în vizită oficială.
La rândul său, Uniunea Europeană va adăuga 15 nume ale unor oficiali ruşi şi ucraineni proruşi pe lista persoanelor sancţionate în cadrul crizei din Ucraina, s-a aflat luni din surse diplomatice, citate de France Presse.
Adăugarea pe listă a acestor nume a fost decisă de ambasadorii celor 28 de state membre UE care s-au reunit la Bruxelles, din cauza absenţei unor măsuri din partea Rusiei de rezolvare a tensiunilor create în Ucraina.
Conform acestor surse, o înţelegere asupra extinderii listei de nume vizate de sancţiuni în aşa-numita fază a doua exista încă de dinaintea reuniunii de la Geneva, dar ulterior demersul a fost stopat pentru a monitoriza implementarea acordului semnat cu acel prilej.
De asemenea, se pare că este examinată şi posibilitatea de a include nume pe lista celor vizaţi de sancţiuni şi pe alte baze juridice decât până acum, ceea ce ar putea însemna că vor fi avute în vedere şi alte persoane decât cele care care deţin funcţii publice sau în armată.
Printre cei vizaţi de sancţiunile UE se va afla, se pare, şi vicepremierul rus Dmitri Kozak, care deja a fost anunţat pe lista celor sancţionaţi de SUA. Sancţiunile ar urma să intre în vigoare după publicarea numelor în Jurnalul Oficial al UE.