"E târziu. Dar niciodată prea târziu. Milioane de nevinovaţi au fost ucişi de criminalii nazişti de război. Unii dintre făptaşi sunt liberi şi în viaţă. Ajutaţi-ne să îi aducem în faţa instanţei! Până la 25.000 de euro recompensă pentru toate informaţiile folositoare". Urmează un număr de telefon unde pot fi furnizate informaţiile, dar şi o adresă de e-mail şi site-ul “Operaţiunii ultima şansă”.
“Operaţiunea ultima şansă”
Afişele acestea pot fi văzute pe mai toate străzile Germaniei. Uneori chiar de două ori pe aceeaşi stradă. Şi au trecut 68 de ani de la încheierea Celui de-al Doilea Război Mondial! Afişele prezintă o fotografie în alb-negru a intrării în lagărul de exterminare nazist de la Auschwitz-Birkenau, sub titlul:”Operaţiunea ultima şansă”.
Campanie în marile oraşe germane
La 68 de ani de la încheierea războiului, prinderea ultimilor criminali nazişti este relansată în Germania, printr-o campanie de afişaj extrem de vizibilă. Prevăzută să se desfăşoare în marile oraşe ale ţării, ea a fost lansată de Centrul Simon-Wiesenthal, ONG-ul care anual stabileşte o listă cu foşti călăi ai Celui de-al Treilea Reich daţi în urmărire.
Maximum 2-3 ani la dispoziţie
“Nu mai avem prea mult timp la dispoziţie. Doi sau trei ani, maximum”, explică istoricul Efraim Zuroff, directorul Centrului Simon-Wiesenthal din Israel şi unul dintre “vânătorul de nazişti” cei mai cunoscuţi din lume.
Operaţiunea vizează descoperirea de noi cazuri despre care autorităţile nu au avut cunoştinţă până acum, potrivit Centrului Simon-Wiesenthal. “Sperăm să primim indicii privind persoanele care au lucrat în lagărele morţii sau au servit în Einsatzgruppen”, a mai spus Zuroff.
Ar mai fi 60 de cazuri
Potrivit acestuia, 60 de persoane ar putea fi urmărite în justiţie, deoarece crimele de război sunt imprescriptibile în Germania. “Au fost circa 6.000 de persoane care au activat în Einsatzgruppen”, explică istoricul. “Se apreciază că 2% dintre acestea sunt încă în viaţă, adică 120 de persoane, dar jumătate nu pot fi judecate din motive medicale, ceea ce înseamnă că mai rămân 60”.
Justiţia îşi vede de treabă
Două cazuri recente, în Germania şi în Ungaria, au demonstrat că justiţia nu stă degeaba. La jumătatea lui iunie, Parchetul din Budapesta l-a inculpat pe Laszlo Csatari (98 de ani!) pentru rolul său în deportarea a 12.000 de evrei spre lagărele morţii. Bătrânul, care neagă acuzaţiile, a fost arestat acum un an, după ce justiţia ungară a fost alertată de Efraim Zuroff. Procesul său urmează să înceapă la jumătatea lui septembrie.
În Germania a fost reţinut la începutul lunii mai Hans Lipschis, în vârstă de 93 de ani, bănuit de complicitate la crimele din lagărul de la Auschwitz, unde ar fi fost gardian. Nonagenarul afirmă că a fost bucătar.
Să judecăm nişte bătrâni?
Arestarea sa a renăscut dezbaterile în Germania privind sensul unei justiţii atât de tardive. Unii au invocat jena de a vedea judecaţi nişte bătrâni neputincioşi. Fostul gardian de la lagărul din Sobibor, John Demjanjuk, condamnat în 2011 la cinci ani de închisoare şi mort după un an de la condamnare, a compărut în instanţă în scaun rulant sau pe o targă - o înscenare, potrivit unora. Verdictul său a creat o jurisprudenţă pe care contează Centrul Wiesenthal: ca gardian la Sobibor, el a fost judecat drept coresponsabil de crimele care s-au comis acolo, în ciuda absenţei unei dovezi şi a martorilor.
“Acum vrem, dar nu mai avem pe cine!”
“Un principiu sovietic, şi nu democratic”, care îi lasă un gust amar unui alt celebru vânător de nazişti, avocatul francez Serge Klarsfeld. “Justiţia germană este la fel de docilă ca în anii 50/60. Într-o perioadă în care se puteau judeca aceşti criminali de război, Germania nu şi-a făcut treaba. Acum vrem să-i judecăm, dar nu mai avem pe cine”, spune acesta cu amărăciune.
“Timpul nu diminuează vinovăţia”
Klarsfeld subliniază că eventualii nazişti încă în libertate erau foarte tineri în timpul războiului şi ocupau deci funcţii inferioare, pentru care nu mai există documente. Dar pentru Efraim Zuroff “timpul nu diminuează vinovăţia acestor ucigaşi”. “În 33 de ani de vânătoare de nazişti nu am văzut pe niciunul să spună că-i pare rău”, a adăugat acesta. “Nu vedeţi în aceşti indivizi nişte oameni fragili, ci gândiţi-vă că la apogeul forţei lor fizice, au făcut uz de toată energia lor pentru a ucide femei şi bărbaţi nevinovaţi”, adaugă acesta.
De la judecarea principalilor lideri ai Celui de-al Treilea Reich, în celebrul proces de la Nuremberg (1945-1946) şi până în ziua de azi, 106.000 de soldaţi germani sau nazişti au fost acuzaţi de crime de război. Circa 13.000 au fost judecaţi şi jumătate dintre ei condamnaţi, potrivit Oficiului german însărcinat cu elucidarea crimelor naziste, cu sediul la Ludwigsburg. Circa şase milioane de evrei au fost exterminaţi de nazişti.