x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe East Asia Daily: Cele două Corei au negociat în secret exploatarea în comun a zăcămintelor de metale rare din Coreea de Nord

East Asia Daily: Cele două Corei au negociat în secret exploatarea în comun a zăcămintelor de metale rare din Coreea de Nord

23 Iul 2012   •   05:33
East Asia Daily: Cele două Corei au negociat în secret exploatarea în comun a zăcămintelor de metale rare din Coreea de Nord

Coreea de Nord si Coreea de Sud au purtat doua runde de negocieri secrete asupra exploatarii in comun a zacamintelor de metale rare din Coreea de Nord, discutii initiate le cererea Phenianului, relateaza cotidianul sud-coreean Dong-A Ilbo.

Numite si "vitaminele industriilor high-tech", metalele rare sunt necesare in productia de computere, telefoane mobile si autoturisme hibrid.

Potrivit East Asia Daily, negocierile dintre compania de stat sud-coreeana Korea Resources Corp. si Federatia pentru Cooperare Economica Nationala nord-coreeana s-au desfasurat incepand din luna septembrie in complexul industrial Kaesong, situat in Coreea de Nord, in apropierea frontierei dintre cele doua state.

Publicatia sud-coreeana citeaza un oficial sud-coreean, care a participat la discutii si a afirmat sub acoperirea anonimatului ca 'cei din nord au propus insistent ca ca cele doua Corei sa exploateze in comun mine de carbune si de minereuri cu metale rare'.

Dar negocierile au fost intrerupte in luna decembrie in urma situatiei politice create dupa moartea fostului lider nord-coreean, Kim Jong-Il.

Initiativa nord-coreeana pentru aceste negocieri a survenit in contextul in care autoritatile de la Seul au sistat aproape complet cooperarea economica cu Phenianul in luna mai 2010, dupa ce o nava sud-coreeana a fost scufundata de marina militara a Coreii de Nord.

×