x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucrainenii, vânați pe străzi pentru a fi trimiși pe linia frontului

Ucrainenii, vânați pe străzi pentru a fi trimiși pe linia frontului

de Şerban Mihăilă    |    08 Oct 2024   •   07:00
Ucrainenii, vânați pe străzi pentru a fi trimiși pe linia frontului

​​​​​​​Echipe speciale de recrutori ucraineni cutreieră străzile țării, într-un efort disperat de a întări rândurile unei armate decimate de războiul fără sfârșit cu Rusia. Tacticile de suplimentare a efectivelor militare au devenit „tot mai înșelătoare, coercitive și violente”, Kievul încercând să crească numărul de oameni mobilizați cu aproximativ 200.000, pentru a continua lupta împotriva invadatorilor ruși, susține un material publicat de prestigiosul ziar britanic „The Times”.

Vorbind sub acoperirea anonimatului pentru cotidianul britanic, un ofițer de recrutare din orașul Odesa a dezvăluit că unii dintre colegii săi recurg adesea la metode ilegale, inclusiv la ridicarea oamenilor de pe străzi pentru a-i trimite la luptă, chiar dacă aceștia sunt scutiți de armată.

„Astfel de incidente afectează imaginea întregii organizații, dar acesta este modul în care funcționează, deoarece ni se ordonă să arătăm rezultate, să fim eficienți!”, a mărturisit ofițerul.

Într-un caz relatat de sursa citată, membrii echipei de recrutare s-au luptat cu personalul de pe ambulanță, atunci când un medic a fost împiedicat să părăsească un centru de recrutare, după ce încercase să își actualizeze documentele de scutire.

Într-un alt exemplu, un bărbat din Odesa, pe nume Sacha, a fost informat de poliție că trebuie să meargă la biroul de recrutare pentru a-și actualiza documentele de identitate. 

Deși suferea de o afecțiune renală cronică și, prin urmare, era scutit de luptă, vecinii săi au declarat că acesta nu s-a mai întors de la centru, spunând că „a fost păcălit” și a fost trimis la o bază de pregătire militară din Kiev.

Autobuzele groazei și corupția endemică

„The Times” a mai relatat că există „rapoarte și înregistrări video aproape zilnice”, cu bărbați care sunt adunați de pe străzile din Odesa și urcați în autobuze nemarcate, de către „echipe de recruți” itinerante. 

Ziarul notează că există chiar și un grup pe „Telegram”, cu aproape 150.000 de oameni, folosit pentru a da avertismente în privința locațiilor autobuzelor de „recrutare”.

Chiar și așa, ofițerul de recrutare din Odesa a mărturisit că departamentul său este departe de ținta de recrutare impusă de Kiev. „Nu mobilizăm nici măcar 20 % din necesar.”, a recunoscut el. 

Sursa a dat vina pe o combinație de corupție, dezamăgire și proastă gestionare pentru eșecul de a recruta mai mulți oameni, susținând că problemele sistemice au făcut „imposibilă îndeplinirea obiectivelor noastre”.

Odesa, punct istoric și unul dintre cele mai bogate orașe din Ucraina, a fost un focar de corupție încă de la începutul conflictului, familiile înstărite plătind funcționari locali pentru a-și ține rudele departe de război.

Deși președintele Volodimir Zelenski a promis, anul trecut, să pună capăt corupției, iar guvernul său l-a arestat și l-a acuzat pe fostul șef al recrutării din Odesa, Ievhen Borisov, pentru că ar fi luat mită peste 5 milioane de dolari, ofițerul de recrutare anonim a recunoscut că problemele persistă și în prezent. 

El a mărturisit că, în continuare, colegii săi iau o mită mare pentru a falsifica documente de scutire.

Problema cu care se confruntă recrutorii din țară este agravată de lipsa bărbaților apți să fie trimiși pe linia frontului. Ofițerul de recrutare a menționat faptul că, adesea, peste jumătate dintre cei care se prezintă pentru a se alătura luptei au boli precum hepatita, HIV sau tuberculoza, ceea ce îi face neeligibili pentru armată.

Oficialul din Odesa a sugerat o mai mare supraveghere din partea NATO a politicilor de recrutare ale Ucrainei, precum și creșterea salariilor soldaților. El a avertizat: „Dacă nu se schimbă nimic, vom rămâne blocați în acest impas!”.

Efective insuficiente

Armata rusă a anunțat, în weekend, ocuparea unei noi localităţi în provincia ucraineană Doneţk, în înaintarea sa către oraşul Kurakove, următorul obiectiv al trupelor Moscovei pe acel sector de front, după ce au cucerit oraşul Vuhledar, un punct strategic situat pe o poziţie înaltă şi la joncţiunea fronturilor din estul şi sudul Ucrainei.

Ultimele evenimente de pe câmpul de luptă sugerează încă o dată că trupele ucrainene nu pot opri ofensiva mecanizată rusă în Doneţk. 

Armata rusă anunţă aproape zilnic ocuparea unor noi localităţi, în pofida ofensivei lansate de armata ucraineană pe 6 august în provincia rusă Kursk, operaţiune prin care Ucraina a sperat ca Moscova să-şi mute suficient de multe trupe de pe frontul ucrainean pentru a-i opri înaintarea.

Pe lângă Vuhledar, a cărui cucerire este cel mai mare succes al trupelor ruse în ultimele şase luni, unitățile Moscovei au mai ocupat, săptămâna trecută, alte patru localităţi din Doneţk.

Potrivit presei americane, trupele rusești avansează pe frontul din estul Ucrainei cu o viteză nemaivăzută de la începutul campaniei militare.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a pus pierderea oraşului Vuhledar pe seama refuzului aliaţilor săi occidentali de a autoriza lovirea unor ţinte pe teritoriul Rusiei, cu rachete cu rază lungă de acţiune. 

O serie de observatori militari de la Kiev consideră însă că incapacitatea de a opri înaintarea rușilor este legată, în principal, de efectivele insuficiente ale armatei ucrainene.

 

×