x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ecologiști blochează sediile multinaționalelor franceze la Paris

Ecologiști blochează sediile multinaționalelor franceze la Paris

19 Apr 2019   •   16:41
Ecologiști blochează sediile multinaționalelor franceze la Paris

Mai multe organizaţii ecologiste au blocat vineri sediile multinaţionalelor franceze EDF, Total şi Société Générale în cartierul La Defense din Paris, precum şi un sediu al Ministerului Tranziţiei Ecologice, pentru a protesta împotriva politicii preşedintelui francez Emmanuel Macron, relatează agenţiile AFP şi EFE.

Mişcarea autointitulată ''Blocăm republica poluatorilor'', creată de ONG-urile Greenpeace, Prietenii Pământului (Les amis de la terre) şi AVN-COP21, a lansat un apel la ''nesupunere civică fără violenţă'' în cartierul de zgârie nori unde sunt concentrate sedii ale marilor companii.

Potrivit purtătoarei de cuvânt al ONG-ului AVN-COP21, Pauline Boyer, peste 2.000 de persoane s-au strâns de dimineaţă şi au blocat căile de acces către clădirile unde se află sediile acelor companii, purtând pancarte care înfăţişează chipul preşedintelui francez împreună cu mesajul: ''Poluatori şi Macron, aceeaşi luptă''.

Pauline Boyer a declarat agenţiei EFE că acţiunea este un protest împotriva ''alianţei'' acestor mari companii cu guvernul preşedintelui francez, care ''dictează legile în beneficiul lor fără să ţină cont de interesul general''.

Pe ferestre ale sediului companiei Total, precum şi pe clădiri ale Société Générale, EDF şi pe edificiul Séquoia, unde se află un sediu al Ministerului Tranziţiei Ecologice, au fost lipite afişe cu mesajul ''Macron preşedintele poluatorilor'', acelaşi slogan fiind vopsit pe caldarâm în galben şi negru.

O fereastră a turnului băncii Société Générale a fost spartă şi forţele de ordine au folosit pentru scurt timp gaze lacrimogene pentru a putea să îndepărteze manifestanţii şi să ia poziţii în interiorul clădirii.

''Guvernul trebuie să impună o politică obligatorie şi respectarea angajamentelor asumate la COP21 (Conferinţa de la Paris privind schimbările climatice)'', a declarat agenţiei France Presse o protestatară.

În replică, ministrul tranziţiei ecologice, François de Rugy, le-a transmis pe Twitter celor ''câteva mii de militanţi radicali care atacă preşedinţia şi guvernul'' că ''au greşit adversarul''. ''Vom acţiona'', a asigurat el.

Protestul se înscrie în cadrul ''săptămânii rebeliunii'' lansate luni de mişcarea ''Extinction Rebellion'', acţiune desfăşurată în special la Londra, unde militanţii au blocat mai multe locuri emblematice ale capitalei britanice şi aproximativ 500 dintre ei au fost reţinuţi de poliţie.

AGERPRES

×