x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Economistul care a prezis criza nu exclude implozia euro

Economistul care a prezis criza nu exclude implozia euro

06 Mai 2010   •   00:00

"O implozie a euro nu poate fi exclusă, din cauza riscului de propagare a crizei elene în restul Europei", a estimat joi economistul Nouriel Roubini, care a fost unul dintre puţinii experţi care au prezis criza financiară din 2007/2008.

"În acest stadiu, implozia euro nu poate fi exclusă. Efectul contagiunii este o posibilitate reală nu doar pentru ţările cu cel mai mare risc", a declarat, pentru ziarul italian La Repubblica, Roubini, supranumit "Dr Fatalis" pentru pesimismul său. În opinia profesorului de economie din SUA, ţările cu cel mai mare risc de contagiune sunt Portugalia, Republica Irlanda şi Spania şi, la o distanţă rezonabilă, Italia.

"Este încă posibil să se evite ce este cel mai rău", spune Roubini. El adaugă că planul de salvare prevăzut pentru Grecia este sortit eşecului, deoarece adoptarea unui program de austeritate fiscală cu un deficit de 10% din PIB este o misiune imposibilă. Roubini propune însă "un plan B: o restructurare preliminară a datoriei elene, începând cu o prelungire a scadenţelor pentru oferta de noi titluri (obligaţiuni) în schimbul împrumuturilor existente". (M.F.M.)

×
Subiecte în articol: externe